Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har blivit immun

Annons

Ytterligare en politisk projektil skjuts iväg mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. Den här gången är det den tidigare ministern – och partikamraten – Ylva Johansson som siktar och trycker av. Ett välriktat skott. ”Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det”, skriver hon på sin blogg. Hon påpekar också att den ideologiska kompassen inte bör snurra hejvilt. Mitt i prick!

Men när projektilen träffar Håkan Juholt studsar den bara iväg åt något annat håll. Kanske är det Ylva Johansson själv – och andra av Juholts kritiker – som får den i retur. Så nu duckar de – och hoppas kunna undvika att bli träffade.

Håkan Juholt trasslade till det för sig genom att ta ut för mycket ersättning för sitt boende. Sedan fortsatte han att trassla till det för sig genom att göra en rad mindre genomtänkta politiska utspel.

Men det är som om Håkan Juholt har blivit immun. Hur han än ställer till det för sig själv och vilka som än kritiserar honom, så sitter han kvar.

Partiets medlemmar verkar tycka att det är rätt okej. Det spelar liksom ingen roll att Socialdemokraterna tycks ha etablerat sig på 25 procent i opinionsmätningarna. Naturligtvis finns en förhoppning att ”allt snart ska bli bra” – och att opinionssiffrorna snart vänder uppåt.

Men framför allt finns en inåtvändhet. Håkan Juholt var trots allt den person som partiet kunde enas kring. Nu gäller det att hålla ihop partiet.

Om vi ser hur det har gått de senaste valen, måste slutsatsen bli att ett partiledarskifte inte alltid är det som gör susen. Göran Persson förlorade valet 2006. Mona Sahlin förlorade valet 2010. Och Håkan Juholt skulle förlora – om det vore val i dag.

Tre olika partiledare. Tre vitt skilda personligheter. Tre olika ledarstilar. I alla tre fallen har det gått utför. Det kan vara en orsak till att Håkan Juholt har blivit immun i den interna partidebatten.

Men väljarnas dom kan inte ens Håkan Juholt smita från.

Mer läsning

Annons