Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han måste gå åt sidan

Annons

KD-politikern har lång yrkeserfarenhet från skolan. Det är en lysande merit för att vara kommunal skolpolitiker. Men i den heta nedläggningsstriden i Örebro finns det bara ett beslut han kan fatta – att avstå.

Lars-Ruben Fahlström sitter i gymnasienämnden i Örebro. Som kristdemokrat representerar han majoriteten tillsammans med socialdemokrater och centerpartister. Majoriteten vill avveckla Wadköpings utvecklingscenter, WUC, för att göra alldeles nödvändiga besparingar.

När planerna blev kända före jul, väckte det en storm av protester. Från oppositionen, vilket var att räkna med men också från elever och främst lärare på WUC. Sedan dess har vindstyrkan tilltagit.

I måndags meddelade Lars-Ruben Fahlström att han inte stödjer förslaget. Det innebär att majoriteten förlorar sin – majoritet. Fahlströms motiv var enkelt: han anser att det finns bättre sätt för gymnasieskolan att spara.

Det är han i sin fulla rätt att tycka. Problemet är ett annat. Hans son är en av de lärare på WUC som är mycket aktiva i att argumentera för att skolan inte ska utarmas. I stället för sakfrågan handlar skolpolitiken för Lars-Ruben Fahlströms del nu om jäv.

Enligt kommunallagen ska politiker och tjänstemän inte delta i beslut som de har personliga intressen i eller privata kopplingar till. Familjeband, som far och son, är en uppenbar privat koppling.

Det handlar inte längre om kompetens utan om förtroende. Kommuninvånarna måste kunna lita till att politiker agerar utan personligt intresse. Okej, dragen till sin spets är regeln omänsklig, eftersom vi alla formas av vår omgivning. Men i WUC-fallet är kopplingen övertydlig.

Det handlar alltså helt om förtroende. Det är absolut inget fel på det alternativa förslag som lärarna på WUC tagit fram. Tvärtom finns där en rad kloka argument. Det är fullt möjligt som politiker att stötta detta förslag.

Men det spelar som sagt ingen roll. Därför måste Lars-Ruben Fahlström avstå från att fatta beslut i WUC-frågan.

Mer läsning

Annons