Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sitter i ett dödsläger

Svensken Dawit Isaak sitter inte i ett fängelse, utan snarare i ett dödsläger. Det är uppgifter som har kommit fram de senaste dagarna. Uppgifterna är tillräckligt initierade för att väcka oro.

Annons

En före detta fångvaktare berättar att 15 av 35 fångar i fängelset har avlidit. Hittills har ingen lämnat fängelset levande.

Dawit Isaak fängslades i september 2001, sedan han i sin tidning gett offentlighet åt ett upprop för demokrati i Eritrea.

Den svenska regeringen arbetar med frågan. Redskapet är ”tyst diplomati”. Det betyder att svenska diplomater ständigt tar upp frågan med företrädare för Eritrea, men utan att göra något väsen av det. Regimen i Eritrea ska få en chans att backa utan att skämmas alltför mycket.

Det kan ha varit den tysta diplomatin som ledde till att Dawit Isaak släpptes ett par dagar år 2005.

Men nu står vi inför ett läge där vi har anledning att frukta för Dawit Isaaks liv, att regimen avser att i det tysta låta honom tyna bort i fängelset. Sedan kan den meddela att fallet är ”avslutat”, som det heter.

Om vi ska sätta hårt mot hårt, måste det ske genomtänkt. Helst ska finansieringen av regimen strypas.

Eritreas ambassad drar in pengar från eritreaner som bor i Sverige. De som inte betalar en extra skatt till Eritrea kan få svårigheter om de skulle besöka sitt hemland. Fallet Dawit Isaak visar att regimen inte tar någon hänsyn till om personen råkar vara svensk medborgare.

Något borde kunna göras mot denna extra skatt – och mot regimens otillbörliga påtryckningar mot eritreaner i Sverige. Kan flödet av pengar från eritreaner i utlandet strypas, blir det tufft för regimen.

En annan faktor är EU:s bistånd. EU betalar miljardbelopp i bistånd till Eritrea. Indraget bistånd leder kanske inte till att regimen faller. Men det sticker i ögonen att Eritrea får miljardbistånd.

NA:s förre politiske redaktör, Åke Wredén, har också uppmärksammat att svenskägda Lundin Oil är en av flera intressenter som skulle vilja utvinna mineraltillgångar i Eritrea.

Om ett svenskt företag medverkar till att finansiera en regim som långsamt mördar en svensk medborgare, förtjänar det att brännmärkas.

Mer läsning

Annons