Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här behövs byråkrater

Domen i ATS-fallet är inte bara en dom där två personer fällts för brott. Det är en dom mot bristande kontroll i systemet för personliga assistenter.

Annons

Det är säkert en besvikelse för åklagaren att bara två av de 17 åtalade fälldes. Men då ska det sägas att ekonomisk brottslighet är svårutredd. Det gäller att visa att var och en av de åtalade medvetet har fifflat på ett sätt som strider mot lagen. Finns det en tvekan, ska personen frikännas.

Men det intressanta är vilken bild domen ger av företaget. En rad personer har i tingsrätten berättat att företaget skickat in falska tidrapporter till Försäkringskassan. I en del fall uppges personer ha gett assistans åt funktionshindrade, trots att den som påståtts ha utfört tjänsten har varit på en annan ort vid tillfället. Bokföringen i bolaget var inte bara rörig. Den var falsk. Här skapades till exempel tillgångar i bolaget genom falska reverser.

Bolaget köpte en lägenhet i Beirut för 400 000 dollar. Det är svårt att se vilken nytta en lägenhet i Beirut gör för ett företag som ska ge personlig assistans åt funktionshindrade i Sverige.

Övertrampen borde ha upptäckts om Försäkringskassan – eller någon annan myndighet – hade haft en rutin för att kontrollera de företag som utför den här typen av tjänster.

Ofta när vi talar om företagande, handlar det om behovet att minska byråkratin. Men i det här fallet skulle vi kunna säga tvärtom. Några byråkrater hade kunnat spara mycket pengar åt skattebetalarna. Därtill hade de gjort en insats för de seriösa företag som verkar i branschen. Om rutinerna för utbetalning av skattemedel blir alltför obyråkratiska, kan vi vara säkra på att lycksökare lockas som flugor till en sockerbit.

LSS-reformen var en viktig reform. Den ger egenmakt till funktionshindrade människor. Den ger dem en möjlighet att leva ett liv, utan att vara beroende av närståendes välvilja. Men ökad kontroll – några effektiva byråkrater – krävs för att systemet ska fungera.

Mer läsning

Annons