Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Här ska pratas, minglas och festas

Annons
ILLUSTRATION: TECKNAR-OLLE

Häromdagen fick jag ett bronsfärgat kuvert i bubbelplast i posten på jobbet. Innehållet: ett kuponghäfte från arbetsgivarorganisationen Almega, att nyttjas under Almedalsveckan.

Almega står för en del av de över 1 800 evenemang som fått sitt namn av den vackra parken i Visby. Sedan länge är hela Visby en del av Almedalen denna julivecka. Sveriges största politiska tummelplats sätter åter rekord, trots att det är två år kvar till nästa val.

En koll av träffar på Almedalsveckans hemsida visar att de politiska partierna är i klar minoritet. Flest träffar får intresseorganisationer, följt av företag och sedan den offentliga sektorn. Näringslivsorganisationer, som Almega arrangerar betydligt fler happenings än sina fackliga motsvarigheter.

Veckan i Visby är tillfället för Sveriges samlade lobbyister att mäta sin skicklighet med andra. Alla vill märkas i media, de som bär budskapen över ringmuren och havet till fastlandet. Det är på andra sidan Östersjön som den verkliga kampen om uppmärksamheten utspelar sig.

Det är ingen slump att media och journalistik är det näst största ämnet under årets vecka. Alla vill toppa nyheter och debatt i tidningar, radio, tv och på nätet. Trots att folkmängden i Visby tillfälligt mångdubblas finns det mer folk i andra delar av landet, inte minst i Stockholm. Lobbyisterna i Visby måste vara på tå, redo att synas, prata och mingla dygnet runt. Ett hårt liv…

Det kända politikområdet vård och omsorg orsakar flest möten under veckan. Sedan kommer media, följt av sysselsättning, klimat, barn och sist internationella frågor. Rangordningen säger en del om vad som är viktigt i makthavaretablissemanget. Om den stämmer med väljarnas agenda är en annan fråga. Inget område är oviktigt, men för egen del skulle jag hellre se att klimat, sysselsättning och barn samsades om förstaplatsen.

Partierna har var sin dag i Visby. Först ut i dag söndag är Sverigedemokraterna. Partiet har fördelen, eller eventuellt nackdelen, att alla journalister på plats är pigga och hungriga på att rapportera. Värre är det för Kristdemokraterna som lottats till nästa söndag. Det är ingen djärv gissning att anta att många, inklusive journalisterna, då är proppmätta på tal och annat, och mest funderar på hemresan.

På kvällarna minglas det under Almedalsveckan. Krogar och mötestält är packade med folk. Själv skulle jag kunnat använda kuponghäftet från Almega. Bland alla seminarieinbjudningar hittade jag sex drinkbiljetter. Det finns många sätt att nå ut med sitt budskap och Almega är inte ensamt om att fresta med bubbel. Så värst smakligt är det inte.

Håll utkik i veckan efter nyheter från Almedalen. Vi får se vem som vinner kampen om att sätta dagordningen. När alla farit hem kan visbyborna och vanliga turister pusta ut några dagar. Sedan är det dags för Stockholmsveckan, då bratsen från Stureplan dimper ner efter att ha värmt upp i Båstad.

För övrigt är Visby Sveriges vackraste stad och hela Gotland, särskilt Fårö, fantastiskt.

Mer läsning

Annons