Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här sprids verbal dynga

När företrädare för svenska muslimska organisationer sprider antisemitisk smörja, måste det dras fram i ljuset.

Annons

Det är drömläge för dem som har förenklade världsbilder. Kring julhelgen brann det i flera moskéer. Attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Frankrike har uppmärksammats i hela världen. I Örebro har det uppmärksammats att åtminstone två personer kan ha dödats medan de stridit i Syrien.

Då blir det motigt för liberala idéer. Men det är också just då som liberaler måste slåss mot fördummande kollektivism. En kollektivism där hela grupper görs ansvariga för vad individer har gjort.

Det är ingen tvekan om att muslimer i Sverige utsätts för just fördummande kollektivism. Det kan vara allt från spottloskor mot kvinnor som bär hijab till hyllningar på nätet till dem som tänder eld på moskéer. Men det finns också exempel på att företrädare för muslimer i Sverige gör sig skyldiga till just fördummande kollektivism. Det uppmärksammades av islamologen Sameh Egyptson i en artikel i Svenska Dagbladet. Hassan Moussa, ordförande i Svenska imamrådet, säger till tv-kanalen Al-Jazeeras arabiska nyhetsprogram att moskébränderna är början på ett folkmord på muslimer i Sverige. Han lägger skulden på den svenska skolan och på medierna.Omar Mustafa – ordförande i Islamiska förbundet – skyller moskebränderna på ”kristna emigranter” och ”andra muslimer”.

Och i detta sammanhang kryper också ren antisemitism fram. Hassan Moussa säger att ”judarna” ”använder medierna som sina svärd och pengar och ekonomi som sin styrka”. Detta är klassisk antisemitism! Han skulle förmodligen aldrig våga säga något sådant till svenska medier.

Moskéer, synagogor och kyrkor ska skyddas om de utsätts för hot. Och ledare för religiösa samfund som sprider verbal dynga måste granskas, oavsett vilken religion de tillhör.

Mer läsning

Annons