Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hård julklapp från Korea

Köp en platt-tv för att titta på Karl-Bertil Jonssons julafton eller kläder tillverkade i Bangladesh i julklapp.

Annons

Just i dessa dagar når julhandeln sin höjdpunkt (se reportaget på sidorna 4-5). Och visst kan vi fundera över behovet av prylar och de ständigt nya rekorden för julhandeln. Men glöm inte att handel och konsumtion är en drivkraft för minskad fattigdom runt om i världen.

Ett lysande exempel på det är Sydkorea. När landet återfick sin självständighet efter årtionden av japansk ockupation var det ett fattigt jordbrukssamhälle, ungefär som vi föreställer oss ett klassiskt u-land. I dag har Sydkorea en levnadsstandard på ungefär samma nivå som genomsnittet för EU. Sydkoreanska skolelever presterar i världsklass.

Förklaringen till det är handeln. Vi köper hårda julklappar – koreanska tv-apparater, mobiltelefoner med mera. I takt med att Sydkorea växer blir landet också en intressantare exportmarknad för svenska företag. För två år sedan trädde ett frihandelsavtal i kraft som tar bort de flesta tullar mellan Sydkorea och EU-länderna.

Om vi föreställer oss att det skulle finnas en sydkoreansk Karl-Bertil Jonsson, så har antalet slumkvarter att åka till blivit betydligt färre, tack var att människor köper sydkoreanska produkter.

Det innebär inte att det bara är att köra på. Företag som lägger ut tillverkning i lågprisländer får med jämna mellanrum erfara att varumärket kan skadas allvarligt om de anställda tvingas arbeta för usla löner under dåliga arbetsförhållanden.

Bangladesh är fortfarande ett fattigt land. Men det är ett land i förändring. Den gamla bilden av stora barnfamiljer och kort medellivslängd är inte längre sann.

Och så småningom kommer människor även i Bangladesh att köpa tvättmaskiner från Sydkorea. Eller varför inte från Sverige? Detta tack vare att någon just i dag köper ett klädesplagg som är tillverkat i Bangladesh. En mjuk julklapp.

Mer läsning

Annons