Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdast mot skolkare?

Annons

Nej, det är inte så att elever med sociala problem ”drabbas” av de förslag till åtgärder mot skolk som utbildningsminister Jan Björklund presenterade på måndagen. De drabbas snarare av det system vi har i dag.

Varje gång en elev uteblir från en lektion, är det ett steg mot utanförskap. En del elever ”ströskolkar”, vilket är illa nog. Andra uteblir från nästan alla lektioner.

Jan Björklunds förslag innebär att kraven skärps på skolan. Skolan får tydligare riktlinjer att ta itu med skolket. Föräldrarna har en nyckelroll. Det finns också föräldrar som inte bryr sig om ifall barnen går på lektionerna eller inte. Då blir ansvaret på skolan ännu tyngre – att agera gentemot både föräldrarna och den berörda eleven.

Det sägs tydligt i lagförslaget att föräldrarna ska informeras om misstänkt skolk redan samma dag. Det står uttryckligen att rektorn har ett ansvar för att så sker.

Det sägs också i lagförslaget att ogiltig frånvaro ska skrivas in i terminsbetygen.

Ogiltig frånvaro från skolan kan vara rent slarv eller bero på tillfälligheter. Men det kan också vara den första larmsignalen om att ung människa är på väg ut i samhällets marginal – i värsta fall kan skolket vara första steget mot ett liv som yrkeskriminell.

Mats Pertoft från Miljöpartiet säger att elever riskerar att bli stämplade på grund av Jan Björklunds förslag.

Socialdemokraternas Ylva Johansson säger att hon inte ser några problem med förslaget.

Egentligen borde Socialdemokraterna och allianspartierna därmed kunna säga att de faktiskt är överens om att det är viktigt att skolan tidigt griper in mot skolk.

Men i blockpolitikens Sverige är det inte så enkelt.

Om det blir en rödgrön regering ska Miljöpartiet och Vänsterpartiet vara med och bestämma. Och de kan säga nej till Björklunds förslag.

En ”mjukare” linje mot skolket innebär ett hårdare liv för de elever som missar lektioner i skolan – och framför allt för de elever, där skolket är det första tecknet på att de är på väg ut i samhällets marginal.

Mer läsning

Annons