Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry Potters karta

Annons

Streckkoderna på böckerna i Örebro stadsbibliotek byts ut mot datachips. Det blir en enklare hantering av utlåningen. Men se upp! I takt med att streckkoder byts ut mot datachips, blir det också lättare att kartlägga ditt liv.

Den typ av datachips som Örebro stadsbibliotek nu börjar använda läses av en radiomottagare. Det är en utmärkt teknik som – rätt använd – kan göra våra liv enklare. Men tänk om det inte bara är biblioteket som kollar dina låneböckers sifferkod. Det går att bygga piratläsare för några hundralappar. Den som har en piratläsare och tillgång till böckernas sifferkoder kan ta reda på exakt vilka böcker du lånar. Det är inte oförargligt.

Även handeln kommer att använda läsbara datachips. De kan till exempel sitta i dina kläder. När du går tillbaka till klädbutiken kan ett system i butiken kolla vilka kläder du har på dig. Om du har köpt en viss kombination av kläder kan butiken rent av se vem du är.

Med ett chips i ditt boardingkort kan flygbolaget kolla var du befinner dig på flygplatsen. Precis som i den magiska kartan i Harry Potter-filmerna. Om du har glömt bort avgångstiden kan personalen jaga rätt på dig och se till att du kommer ombord på planet. Men du kanske har bestämt möte med någon – och det är inte alldeles säkert att du vill att någon utomstående ska känna till vem du träffar eller var.

Sverige är ett av världens mest datoriserade länder. Men explosionen av billig ny teknik gör också att våra liv kartläggs av allt fler aktörer. Det är inte bara staten som kollar vad du har för dig.

Var och en av oss har rätt till en privat sfär, en del av livet som inte kontrolleras av vare sig staten eller av privata företag.

Visst är det praktiskt med datachips i bibliotekets böcker. Men det är oroande att den privata sfären minskar.

Mer läsning

Annons