Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela havet stormar i Hällefors

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Det råder hela havet stormar i Hällefors. Inte minst Socialdemokraterna är aktiva i leken. Socialdemokraterna har beslutat att partiet kan tänka sig att samarbeta med i stort sett vilket annat parti som helst. När lekomgången är slut gäller det ju att inte vara den som står där utan stol. Det lär inte bli bättre av att Centerpartiet och Vänsterpartiet vill att ett fullmäktigebeslut ska överprövas av en förvaltningsdomstol. Det är inte juridiskt finlir som är problemet i Hällefors, utan att det största partiet inte riktigt vet vart det ska ta vägen. Så egentligen: Om Socialdemokraterna i Hällefors är oroliga för att stå där utan en stol, så beror det i första hand på att de inte kan hålla sams inbördes.

Men låt oss börja från början.

Socialdemokraterna har dominerat politiken i Hällefors sedan den allmänna rösträttens införande. 1976, alltså samma år som den socialdemokratiska regeringen under ledning av Olof Palme förlorade regeringsmakten, fick Socialdemokraterna 62,4 procent av rösterna i kommunalvalet i Hällefors. Om vi därtill skulle betrakta Vänsterpartiet som en del av samma block. Ja, då fick vänsterblocket 73,2 procent av rösterna. 1991 förlorade den socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson regeringsmakten. Men i Hällefors fick Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans 59,1 procent. I valet 2006 – när Göran Persson fick lämna in sin avskedsansökan – fick de båda partierna 57,8 procent av rösterna.

Vid valet 2010 hände något. Socialdemokraterna i Hällefors rasade till 33,7 procent. Förklaringen heter Grythyttelistan. Bland dem som anslöt sig till Grythyttelistan fanns Sture Beckman, som under många år varit en av de ledande socialdemokraterna i Hällefors. Han ilsknade till över nedläggningen av ett äldreboende. Nedläggning av just äldreboenden är en klassisk källa till folkligt missnöje med kommunalpolitiker. Grythyttelistan fick 10,6 procent av rösterna 2010.

Socialdemokraterna har hamnat i den ovana situationen att det måste styra med mer än ett annat parti. Det blev en koalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Hällefors oberoende som tog över styret i kommunen. Hällefors oberoende hoppade av efter ett tag.

Ett beslut i fullmäktige gjorde att koalitionen sprack. Fullmäktige tog det märkliga beslutet att säga nej till ansvarsfrihet för omsorgsnämnden, trots att revisorerna rekommenderade ansvarsfrihet. En orsak till att fullmäktige tog det beslutet var att två socialdemokrater valde att rösta emot partilinjen. Det handlar inte om något ekonomiskt fiffel, utan framför allt om att nämnden hade överskridit sin budget. Men skulle ansvarsfrihet avstyrkas varje gång en nämnd överskrider sin budget, ja då skulle det bli kris i den ena kommunen efter den andra.

Så nu uppstår två parallella processer. Dels ska en förvaltningsdomstol avgöra om beslutet i fullmäktige var korrekt eller inte. Dels görs försök att skapa en ny politisk koalition. Det är den politiska processen som är den avgörande. Domstolsprocessen är ett stickspår.

Mer läsning

Annons