Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänst som insatsstyrka

Annons

Lilian Westman är 86 år gammal. Hon har hemtjänst från Örebro kommun. För en tid sedan berättade hon i NA om sin vardag, hur hon haft fler än 40 olika hemtjänstpersonal som kommit till hennes bostad för att ge hjälp. Hon är säkert inte ensam att leva i detta tillstånd.

Hon känner sig otrygg. Särskilt besvärande är att personalen som kommer inte ger sig till känna. Hon kan inte se och upplever därför situationen väldigt oroligt.

– En del verkar inte förstå att jag vill veta vem det är jag möter. De ropar ”Det är hemtjänsten” eller så säger de inget alls utan bara dyker upp framför mig. Då blir jag faktiskt rädd, berättade Lilian för NA:s utsända.

Det kan finnas olika förklaringar till att det blivit som det blivit. Men 40 olika personer? Vad är det för planering, och respekt, som en sådan lösning bygger på.

Är hemtjänst någon slags insatsstyrka som ska sändas ut till behövande?

Ingen annan människa skulle gå med på en sådan ordning. Att inte berättelsen om Lilian Westmans vardag väckt större uppmärksamhet är märkligt. Kanske beror det på semester. Kanske på avtrubbning. Bra är det i varje fall inte.

Många kommuner, däribland Örebro, har gett användare av hemtjänsten möjligheter att välja utförare. Att kunna påverka vem som skall komma in i ens hem, kanske ta på ens kropp, ge mat, utföra tvätt- och hygienrutiner, är något som borde vara självklart. Så är det inte, trots all diskussion om brukarmakt.

Att fler än 40 olika personer dyker upp hemma hos en person är oacceptabelt. Vad är det för omsorgssyn som lett fram till detta tillstånd? Hur ledningen för verksamheten och kommunen gå med på detta?

Ofta är det också svårt att kunna påverka hur hemtjänsttimmarna ska fördelas. Så borde det vara. Här finns ett systemfel.

Många gamla människor känner nådens tacksamhet för att de får hemtjänst. De vill inte klaga. Missnöjda gamla ses som gnälliga och griniga. Så ska det inte vara. Så får det inte vara.

Hemtjänst är liksom skola eller barnomsorg en del av de sociala rättigheter som alla människor har i vårt land. Det behöver ingen be om ursäkt för.

Mer läsning

Annons