Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes ”expert” blev nazist

Annons
Skamligt. Den förre migrationsministern Barbro Holmberg är ansvarig för en skamfläck i svensk nutidshistoria. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix

Han var S-regeringens ”expert” på apatiska barn. Thomas Jackson har gått med i Svenskarnas parti. Nu talar vi om ett öppet nazistiskt parti. Ett parti som har avskaffandet av demokratin på sitt program. Ett parti som får Sverigedemokraterna att framstå som mjukisar.

Hur ska vi nu se på detta? Handlar det om en trovärdig psykiater som plötsligt tappat fattningen? Det skulle möjligen ursäkta att den socialdemokratiska migrationsministern Barbro Holmberg tillsatte en utredning där Thomas Jackson åberopades som expert.

Fast problemet med hanteringen av de apatiska barnen var att den var politiskt styrd från början till slut. Migrationsminister Barbro Holmberg bestämde sig för en strategi som gick ut på att den svenska migrationspolitiken skulle frias från alla misstankar.

Den bild som spreds av både Barbro Holmberg och av regeringens särskilda samordnare för de apatiska barnen, psykologen Marie Hessle, var att de apatiska barnen var ett mystiskt problem som aldrig tidigare existerat och som inte observerats i något annat land än i Sverige. Det var en ren lögn.

Det finns en rad beskrivningar om att barn i utsatta situationer kan hamna i ett läge där de ger upp, där de lägger sig ner utan att göra någonting. Men det passade inte Barbro Holmbergs politiska syften. Hon strävade efter att hitta ”experter” som kunde bekräfta lögnen. Den statliga ”utredning” som gjordes om de apatiska barnen uppfyller inte ens de mest elementära kraven på faktakontroll eller opartiskhet. Utan att egentligen ha några belägg för det, konstaterade utredningen att det nog möjligen kunde vara så att det var familjernas eget fel, att de kanske hade förgiftat sina barn. Naturligtvis fanns inga som helst belägg för detta.

Däremot visste utredaren tvärsäkert att det inte var något fel med den svenska asylprocessen och att uppgivenheten inte hade något med traumatiska upplevelser att göra. Inte heller där presenteras några belägg.

Det var en styrd utredning. Den hade inte som syfte att försöka ta reda på hur saker och ting förhöll sig. Syftet var att stödja utvisningspolitiken.

Hanteringen av de apatiska barnen är en skamfläck i svensk nutidshistoria. Det skulle inte förvåna om den svenska regeringen officiellt kommer att be om ursäkt. Fast det dröjer nog några årtionden, tyvärr.

Psykologen Marie Hessle säger till Aftonbladet att hon har gått i pension och befinner sig på en strand i Sydfrankrike. Barbro Holmberg är numera landshövding i Gävle. Även hon vägrar svara på konkreta frågor.

Barbro Holmberg borde inte få komma undan med det.

Det har allmänt intresse att få klarlagt hur det gick till när S-regeringen använde statliga utredningsresurser för att anklaga enskilda människor för att ha förgiftat sina barn. Dessutom: Som landshövding är Barbro Holmberg fortfarande en högt uppsatt myndighetsperson. Hon representerar staten. Hon har fortfarande ett uppdrag som kräver allmänhetens förtroende.

Då blir det genast intressant hur det gick till när en blivande nynazist åberopades som expert i en statlig utredning.

Mer läsning

Annons