Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hit kom inte Albaniens judar

Annons
Misslyckad deportering. Nazisterna misslyckades med deporteringen av judar i Albanien. De skyddades av den albanska befolkningen. På bilden: Utrotningslägret Auschwitz. Arkivfoto: TT-AP

200 judar levde i Albanien när andra världskriget bröt ut. När de tyska trupperna drivits bort från Albanien levde tusentals judar i landet.

I det tyskockuperade Europa deporterades judar till dödsläger. Europas judar skulle utplånas. Den bistra sanningen är att ockupanterna ofta fick hjälp av lokalbefolkningen och i en del fall av berörda myndigheter. Fransk polis spelade exempelvis en roll i deporteringen av judar till dödslägren.

Men i ett enda land i Europa misslyckades nazisterna totalt. De inte bara misslyckades med att deportera landets judar. När kriget var slut hade antalet judar i Albanien växt tiofalt. Judar från andra delar av Europa (inklusive Tyskland) kom till Albanien. De hade hört att i Albanien hade de goda förutsättningar att överleva, trots att landet var ockuperat av tyska trupper.

Ett exempel på det var familjen Neumann som levde i Hamburg. De flydde till Albanien 1939. Landet hade då ockuperats av italienska trupper. Den fascistiska lydregimen gjorde en del försök att deportera de judar som fanns i landet. Men det fanns ett kompakt motstånd bland den albanska befolkningen.

Ett fenomen som kan betecknas som en blandning mellan en tradition från det muslimska ottomanska imperiet och en mer specifik albansk tradition. Under medeltiden fick förföljda judar en fristad i det ottomanska imperiet. Och i Albanien utvecklades ett slags hederskodex som kallas ”besa”. Om du har gäster så tar du hand om dem och skyddar dem. Punkt.

Så tyska judar kunde fly till Albanien. Där skyddades de av den albanska befolkningen. Varken de italienska eller de tyska ockupanterna lyckades att deportera judarna från landet.

Det är naturligtvis en sensation. I ett enda område i Europa (Albanien och Kosovo – som också domineras av albaner) misslyckades nazisterna i sina försök att utplåna judarna, trots att de hade ambitionen. Men det skulle dröja innan berättelserna om detta kunde spridas. Efter andra världskriget styrdes Albanien av en stalinistisk regim. Och efter att regimen hade störtats, fanns det annat att berätta om Albanien.

Men nu börjar historien om räddningen av judarna i Albanien att bli mer känd. En amerikansk judisk filmare har dokumenterat vad som hände. Johanna Neumann – som flydde från Tyskland till Albanien – har skrivit boken Umweg über Albanien. 69 albaner har fått hedersutmärkelsen ”rättfärdiga bland nationer”. Men många av dem anser att det de gjorde inte var särskilt märkligt. Det de gjorde var så självklart. Om du har gäster så tar du hand om dem – och skyddar dem. Det spelar ingen roll att det finns ockupationssoldater där ute.

Och den riktigt skrämmande tanken är följande: Om nu det albanska folket lyckades skydda judarna. Vad var det då som gjorde att den tyska ockupationsmakten kunde mörda så många judar i andra delar av Europa?

Det var i det muslimska Albanien som människorna skyddade judar från utplåning.

Mer läsning

Annons