Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälmarens elände

Annons

Multiresistenta bakterier i ”vår egen” sjö Hjälmaren. Nu ställs en rad frågor om vad som kan göras här i Örebro med omnejd. Bättre reningsverk? Bättre koll på privata avlopp? Hjälper det om vi förbättrar vår personliga hygien?

Det är angeläget att alla åtgärder vidtas för att fördröja spridningen av multiresistenta bakterier. På det lokala planet kan det handla om modernare reningsverk och bättre kontroll av privata avlopp.

Men det handlar just om en fördröjning, inte om att stoppa bakteriernas utbredning. Hur bra reningsverk vi än bygger, kommer det ändå att spridas nya typer av bakterier som tål antibiotika. Infektioner som hittills betraktats som harmlösa, kan bli dödliga. Skapar vi motmedel mot bakterier, kommer bakterierna att anpassa sig. Det är en naturlig process.

Men på något sätt är det som om människan kapitulerat. De senaste 30 åren har det bara kommit två nya typer av antibiotika.

Det finns en förklaring till det: En antibiotikakur är klar efter några dagar eller någon vecka. Och den antibiotikakur som är verksam i dag, fungerar kanske inte om några år. Utvecklingskostnaderna per tablett blir stora. Då är det mer lönsamt att producera blodtrycksmedicin som patienten måste ta under flera årtionden.

Ska vi få fart på utvecklingen av läkemedel måste det ske i samverkan mellan skattebetalarna och läkemedelsindustrin. Det räcker inte med de svenska skattebetalarna. Helst ska det ske på global nivå – att alla ska vara med och betala. Fast det är mer realistiskt att ett begränsat antal aktörer – som EU och USA – samverkar för att få fart på utvecklingen av nya läkemedel.

Vi måste alltså angripa problemet från två håll. Dels begränsa spridningen. Dels producera läkemedel.

Men en rad europeiska länder verkar strunta i både det ena och det andra. I EU är det bara Sverige, Grekland och Nederländerna som kräver att all antibiotika ska vara receptbelagd. Alltså växer de resistenta bakteriestammarna i stora delar av Europa. Till slut hamnar eländet i Hjälmaren.

Mer läsning

Annons