Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hjärndöda feministluder”

Sveriges Television ville bjuda svenska folket på ett genuint och traditionellt luciafirande. Det blev en ”folkstorm”.

Annons

Året var 2004. Och det var viskursen vid Viskadalens folkhögskola som skulle stå för luciafirandet. Så de kom in som om de hade varit ett luciatåg på 1860-talet i Dalarna. Folkdräkter och röda förkläden i stället för vita lusseklänningar.

”Det är en skandal. Man ska hålla på traditionerna”, sade en upprörd person i Sveriges Radios debattprogram Ring P1. Ja, det var ju just det som SVT tänkte sig. Att just det här året skulle luciamorgon hålla på traditionerna. Kvällstidningarna uppmärksammade naturligtvis händelsen.

Det är i det perspektivet vi ska se det faktum att eleverna på Kyrkbacksskolan i Kopparberg röstat fram en kille som Lucia.

Vi kallar det för traditioner. Vi bestämmer oss för att fira Lucia på ett ”traditionellt” sätt. Och ändå gör vi det annorlunda, ändå förändras firandet på vägen.

När Stockholms Dagblad började arrangera en omröstning om årets Lucia år 1927, handlade det naturligtvis inte om att slå vakt om ”traditioner”, utan snarare om att synas, att skapa uppmärksamhet. Och det var när luciafirandet spreds på 20-talet som Arvid Rosén skrev den ”traditionella” luciasången. Men då var den inte någon tradition. Då var det en nyhet. Kanske var det någon som ansåg att denna nyskrivna text var ett brott mot traditionen.

Visst ska vi kunna diskutera manligt och kvinnligt. Visst kan det diskuteras om det är okej med en manlig lucia – med tanke på att det kvinnliga helgon som var Lucia sägs syfta på var en kvinna. Och naturligtvis måste folk kunna säga att de inte gillar det som hände på Kyrkbacksskolan.

Men det är lite svårt att förstå den hysteri som nu luftas på sociala medier. En av dem som yttrar sig på Flashback säger så här: ”Jag vägrar sitta när jag pinkar. Åt h-e med alla hjärndöda feministluder.” Ja, vad har sådana uttryck med det ”traditionella” budskapet om frid på Jorden att göra. Även här ser vi tydligen en ny jultradition.

Mer läsning

Annons