Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Höger” blir ”vänster”

Annons

Omvända roller i Örebro. Moderaten Kent Persson vill ha oförändrade ramar till skolor och social välfärd. Det kan beskrivas som en vänsterståndpunkt. Socialdemokraten Lena Baastad vill minska anslagen till skolor och social välfärd med 50 miljoner. Hon drar snarare lite åt höger – åtminstone om vi utgår från en fyrkantig tolkning av höger/vänsterskalan.

Moderaterna i Örebro vill markera att det inte längre är ett kverulantparti för höginkomsttagare som ogillar höga skatter. Det gör partiet genom att handfast rösta för mer pengar till skolor och social välfärd än vad Socialdemokraterna kommer att göra.

Men det ska också sägas: de verkliga skillnaderna är små. När en politisk företrädare talar om miljoner hit eller dit låter det som gigantiska belopp för vilken normal inkomsttagare som helst. Men det ska sättas in i ett större perspektiv. Örebro kommun har utgifter på 6,3 miljarder kronor. Det är alltså om mindre än en procent av kommunens utgifter som striden handlar om.

Skillnader i nyanser ska inte underskattas. Men det är ingen avgrund som skiljer moderaten Kent Persson från socialdemokraten Lena Baastad. Valet till kommunfullmäktige i höstas var knappast ett ödesval.

Det är nu den första reguljära budgeten som läggs fram av den något udda koalition som består av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Kommer de att påverka varandra? På onsdagens presskonferens satt Centerpartiets Rasmus Persson och talade sig varm för större valfrihet, medan socialdemokraten Lena Baastad satt bredvid och nickade. Tänk om Socialdemokraterna på riksplanet skulle förnyas i den riktningen, på basis av erfarenheter från till exempel Örebro. Det vore nåt!

Den allra största utmaningen för Örebro handlar inte om fördelningen av några miljoner. Den handlar snarare om kommunens förmåga att anpassa sig till en föränderlig omvärld.

I den budget som av allt att döma kommer att antas av kommunfullmäktige finns ett överskott på 80 miljoner kronor. I en skakig omvärld kan det överskottet snabbt försvinna.

Som Rasmus Persson (C) sade vid onsdagens presskonferens: I februari kommer världen inte att se ut som den gör i dag. Men Örebro måste ändå anta en budget.

Mer läsning

Annons