Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högklackat är säkrare

Annons

Musse Pigg, Snövit, Nalle Puh. Violinister i högklackade skor och korta kjolar. Det kan i bästa fall vara ett steg mot en säkrare värld.

I fredags genomfördes en konsert i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Det blev en konsert som inte liknade något annat offentligt framträdande i Nordkorea, där körer i militäruniform är ett stående inslag. Plötsligt dök Musse Pigg, Nalle Puh och Snövit upp på scenen. Kvinnliga violinister spelade i högklackat och korta kjolar.

På hedersplats satt Nordkorea nye ledare Kim Jong Un.

Nordkorea är kanske världens mest slutna samhälle. Landets grundare, Kim Il Sung förespråkade monolitisk enhet, det vill säga ett land där alla skulle tycka och tänka lika. Västerländsk kultur har hittills varit strängt förbjuden.

Denna bisarra diktatur är utrustad med kärnvapen. För mindre än två år sedan genomförde Nordkorea en militär attack mot Sydkorea. Ett aggressivt Nordkorea är inte bara ett hot mot länderna i regionen. Ett krig i en av världens tillväxtregioner skulle sända chockvågor runt hela världen.

I ett så slutet land är det svårt att avgöra vilka faktorer som styr besluten. Det är svårt att avläsa politiska nyanser i den kanonad av propaganda mot ”USA-imperialismen” som vräks ut i landets officiella medier.

Men att några av de främsta symbolerna för amerikansk ”kulturimperialism” har visats officiellt i Nordkorea, antyder att något är på väg att hända. Den nordkoreanska nyhetsbyrån rapporterar att den nye ledaren Kim Jong Un har en ”grandios plan för en dramatisk vändning inom litteratur och konst”.

Bolaget Walt Disney säger att det inte har godkänt användandet av Disneys figurer i en nordkoreansk show.

Strunt samma. Varje tecken på att ett öppnare Nordkorea ska välkomnas. Men som alltid är det svårt att avgöra vad som ligger bakom – om det är en tillfällig öppning eller en antydan om en mer genomgripande förändring.

Men höga klackar kan vara ett tecken på en säkrare värld.

Mer läsning

Annons