Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj förväntningarna

Annons

Nej det är inte alls omöjligt för invandrare att komma in på arbetsmarknaden. En vanlig vardag går 600 000 personer som är födda i ett annat land till sitt jobb. Läkare från Somalia. Byggnadsarbetare från Finland. Taxichaufförer från Irak. Kockar från Azerbadjzan. Metallarbetare från Bosnien. Frisörer från Serbien.

Men visst är hindren alldeles för många. När det tar sju eller åtta år för en flykting att få fäste på den svenska arbetsmarknaden är det för länge.

Det har nu gått elva dagar sedan regeringen förde över ansvaret för nyanlända flyktingar till Arbetsförmedlingen. 137 personer är hittills inskrivna i det nya systemet. Den första personliga etableringsplanen gjordes för en asylsökande som bor i Kiruna. Han vill plugga på högskola. Planen är att han ska flytta till Mjölby, där han både har bekanta och närhet till universitetet i Linköping.

Att föra över ansvaret på Arbetsförmedlingen är ett sätt öka förväntningarna. När människor väl får besked om att de får stanna i Sverige, får de veta att det är högsta prioritet att de skaffar sig ett jobb, både för sin egen skull och för andras.

De goda exemplen handlar ofta om akademiker. Att läkare från utlandet får jobb. Att utländska byggnadsingenjörer får visa vad de kan. Att civilingenjörer från andra länder bidrar till att avhjälpa bristen på arbetskraft inom it-sektorn.

Men det finns även andra exempel. Södertälje har hög arbetslöshet, många invandrare och därtill en akut bostadsbrist. Alltså startar kommunen ett samarbete med byggjätten Peab om att bygga bostäder. Och tanken är just att anställa personer som står utanför arbetsmarknaden. Det första projektet är redan igång, med ett bygge av 77 lägenheter. I nästa steg blir det 300 lägenheter.

Det finns två dumheter vi kan göra i integrationspolitiken.

Den ena är att säga att integrationspolitiken är totalt misslyckad. Men det kan knappast beskrivas som ett misslyckande att 600 000 utlandsfödda går till jobbet varje dag. Det finns nyanser, ävenom problemen är stora.

Den andra är att skjuta på fel mål. Att somalier bosätter sig i Vivalla eller irakier i Södertälje är inget problem i sig. Däremot är det ett problem om de är arbetslösa, är beroende av bidrag och därmed också lever under knappa förhållanden.

Alltså: Det är jobben som måste komma främst. Regeringens reform är ett avgörande steg i rätt riktning.

Mer läsning

Annons