Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj rösten, Carl Bildt!

Annons

Det ena riksdagspartiet efter det andra kräver att regeringen ska skärpa tonen mot Eritrea, för att få den fängslade svensken Dawit Isaak frigiven. Av allianspartierna står Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna bakom kravet. Socialdemokraten Jan Eliasson – tidigare diplomat och utrikesminister – anser också att fler åtgärder borde vidtas.

Men från Moderaterna är det tyst. Lite väl tyst.

Det är inget fel med tyst diplomati – informella samtal med andra länders regeringar om känsliga frågor. Men tyst diplomati får inte bli en dogmatisk ståndpunkt. Speciellt inte när det har visat sig att den inte fungerar. Den 23 september har det gått tio år sedan Dawit Isaak fängslades.

Det envisa fasthållandet vid tyst diplomati har möjligen lett till att den eritreanska regimen inte tycker att den behöver ta Sverige på allvar. Den har ingenting att frukta, mer än nya vänliga påpekanden om att den svenska regeringen gärna ser att Dawit Isaak blir frigiven.

Eritreas ståndpunkt är: Dawit Isaak är eritrean. Punkt slut. Sverige har ingen anledning att lägga sig i.

Men hur vore det om han enbart vore svensk medborgare? För en tid sedan fängslades fyra brittiska medborgare i Eritrea. De hade inte någon som helst anknytning till Eritrea. Eritrea agerade med samma nonchalans. Företrädare för brittiska ambassaden i Eritrea fick inte träffa de fängslade, vilket är ett brott mot Wienkonventionen om diplomaters status.

Redan efter några månader skärpte Storbritannien tonen mot Eritrea. Landets diplomater i London fick reserestriktioner. De förbjöds tills vidare att syssla med skatteindrivning bland eritreaner i Storbritannien. Det tog några veckor, så var de fängslade britterna hemma igen.

Utrikesminister Carl Bildt är utan tvekan en briljant politiker med ett brett kunnande om både utrikespolitik och diplomati. Men utrikespolitiken kan inte vara fredad från inflytande från de andra allianspartierna. Dessutom borde Carl Bildt själv snart dra slutsatsen att tyst diplomati inte räcker.

Vad vill Carl Bildt bli ihågkommen för? Utrikesministern som litade på tyst diplomati, medan den eritreanska regimen tog död på Dawit Isaak? Eller utrikesministern som vågade höja tonläget – och använda alla de påtryckningsmedel som finns – för att få Dawit Isaak fri?

Mer läsning

Annons