Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj skatten på tobak

Hade tobaken varit en ny produkt i dag hade den blivit totalförbjuden direkt. Små pappersrullar med växtdelar som innehåller ett starkt beroendeframkallande nervgift och som dessutom orsakar hjärt- och kärlsjukdomar – och lungcancer.

Annons

 Maken till livsfientlig stollighet finns knappast. Och så luktar man illa också.

Nu är tobak och cigaretter ingen nyhet utan en etablerad vara sedan långt tillbaka. Och följden av bruket ett av våra stora folkhälsoproblem. Statliga Folkhälsoinstitutet vill se hårdare tag mot tobaken. Höjd skatt, totalt marknadsföringsförbud, dold försäljning och fler rökfria miljöer är några förslag.

Trots årtionden av kampanjer och upplysning så fortsätter unga människor att börja röka. Enligt en färsk enkät som CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning gjort, så uppger 43 procent av flickorna i andra årskurs på gymnasiet att de röker. Det verkar alltså som all propaganda varit förgäves.

Rekryteringen av nya rökare är det stora problemet. Cigaretter har blivit trendigt igen. Det är svårt att formulera ett budskap som riktar sig till 17-åringar och som handlar om vad långvarig daglig cigarettrökning kan leda till. Grå hy, dåliga tänder och dödliga sjukdomar är lika avlägsna som månen i den åldern.

Förbud är en väg. I dag är det förbjudet att sälja till alla under 18 år, men inte förbjudet att röka för minderåriga. Egentligen är ett förbud den skarpaste markeringen. Problemet är att det skulle vara näst intill omöjligt att ta fast olagliga rökare och straffa dem.

I stället handlar det om att göra de så svårt som möjligt att köpa tobak. Reklamstopp är en uppenbar åtgärd. Märkeslösa paket med sjukdomsbilder en annan. Den vägen har Australien valt. Det lär kännas mindre trendigt att röka om man ständigt konfronteras med bilder på svarta lungor.

Cigarettpaket vid butikskassorna förenklar i dag för nybörjare och vankelmodiga. Dold försäljning och färre köpställen, som i Sydeuropa, skulle dämpa köptrycket.

Priset är den effektivaste avskräckningen. Skatten på cigaretter ska höjas med åtta procent. Det är för lite. En kraftig prisökning skulle i första hand drabba rökare med dålig ekonomi. Och ungdomar. I så fall är den helt rätt, om än inte rättvis.

Mer läsning

Annons