Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höken som omvandlades till duva

Annons
Stred för israel. Ariel Sharon stred för Israel redan 1948. Mot slutet av sin politiska karriär kom han till slutsatsen att ockupationen av palestinska områden inte är hållbar. Arkivfoto: Oded Balilty/Scanpix-AP

Ariel Sharon är död. Han hade legat i koma sedan 2006.

Det är hans politiska omvandling som är intressant, hur han mot slutet av sin karriär insåg att ockupationen av palestinska områden är ohållbar.

Ariel Sharon stred för Israel från 1948 och framåt. Under oktoberkriget 1973 bröt Ariel Sharon uttryckligen mot sina överordnades order och skickade sina trupper över Suezkanalen – in i Egypten. Det ledde till att Israel fick ett övertag.

Efter oktoberkriget engagerade han sig politiskt – i högerblocket Likud.

Som försvarsminister beordrade han en invasion av södra Libanon 1982. Där fastnade de israeliska trupperna under 18 år. Han tvingades avgå som försvarsminister, sedan han hållits ansvarig för massakrerna i de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila. Israeliska trupper stod och såg på medan massakrerna utfördes av kristna libanesiska milisstyrkor.

Ariel Sharon var motståndare till Israels fredsavtal med Egypten 1979. Han var emot fredsavtalet med palestinierna 1993. Han var emot fredsavtalet med Jordanien 1994. Och 2000 gjorde han ett besök på Tempelberget i Jerusalem, i syfte att slå sönder den rest som fanns kvar av fredsprocessen med palestinierna. Det lyckades han med. Och Sharon blev Israels premiärminister.

Under två år diskuterade intellektuella israeler och palestinier hur en fredsuppgörelse skulle kunna se ut. Och 2003 kunde de presentera ett förslag i Genève. Det så kallade Genèveinitiativet får närmast betraktas som ett avancerat debattinlägg. Här finns detaljerade lösningar på de svåra frågorna, till exempel landbyten mellan Israel och Palestina.

Sharon var motståndare även till Genève-initiativet. Men strax därefter började hans omprövning. Hårdingen Ariel Sharon kom till slutsatsen att ockupationen av palestinska områden gör mer skada än nytta för Israel, att det lilla området som en gång utgjorde det brittiska mandatområdet Palestina måste delas mellan israeler och palestinier. Han fick opinionen med sig, men inte sitt eget parti. Så den sittande premiärministern Ariel Sharon lämnade Likud och startade det nya mittenpartiet Kadima. Det vore ungefär som om Reinfeldt skulle lämna Moderaterna – och bilda ett nytt regeringsparti.

Mannen som motsatt sig i stort sett alla fredsinitiativ i Mellanöstern beslöt att ensidigt utrymma Gaza och tvingade israeliska bosättare att lämna området. Utrymningen genomfördes under 2004 och 2005. I januari 2006 fick han en stroke och föll i koma.

Ariel Sharon är inte den första höken som omvandlats till duva. Yitzhak Rabin skakade hand med Yasser Arafat på Vita husets gräsmatta 1993. Tidigare hade han lovat att aldrig någonsin prata med PLO. Han mördades 1995.

I dag leds Israel av en annan hårding, premiärminister Benjamin Netanyahu. Officiellt är det israelisk politik att det ska bildas en palestinsk stat. I praktiken undergrävs den framtida palestinska staten med nya israeliska bosättningar. Men även Netanyahu är en hårding som lovat att aldrig prata med företrädare för PLO – och sedan ändå gjort det. Den bistra sanningen är: Ska du sluta fred måste du prata med din fiende.

Mer läsning

Annons