Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas Obama pratar med Merkel

Annons
vill prata med EU. President Barack Obama lovade i Stockholm att ”konsultera” EU när det gäller NSA:s övervakning. Förhoppningsvis för han en dialog med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. I Tyskland har kritiken mot NSA varit mer utbredd än i Sverige. Foto: Jessica Gow/Scanpix

En liten detalj under Barack Obamas presskonferens i Stockholm, som nästan inte har uppmärksammats. Han lovade att USA ska ”konsultera” EU angående den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakning av mejl och telefonsamtal.

Vad betyder det? Ja, sannolikt att USA för samtal med enskilda medlemsländer i EU. Då är det svårt att komma förbi Tyskland, EU:s största enskilda medlemsland och en nära allierad med USA sedan årtionden. För Tyskland är de nära banden till USA levande historia. Det var en amerikansk luftbro som transporterade förnödenheter till Västberlin när Sovjetunionen blockerade landtransporter till staden. Närvaron av amerikanska trupper var en säkerhetsgaranti för Tyskland under det kalla kriget.

Men samtidigt har protesterna mot NSA:s övervakning varit mer högljudda i Tyskland än i till exempel Sverige. Också det har historiska orsaker. Förbundsrepubliken Tyskland har byggts upp med det uttryckliga syftet att förhindra att det dyker upp någon ny österrikisk korpral med fyrkantig mustasch som gör sig själv till diktator.

Dessutom: miljontals tyskar har känt inpå bara skinnet hur det känns att vara övervakad av staten, i form av östtyska Stasi. I en digital och trådlös värld hade Stasi haft enorma möjligheter att övervaka sina medborgare.

– Vi snokar inte i era mejl och telefonsamtal, förklarade Barack Obama under presskonferensen.

Han sade att det finns anledning att se över om regelverket för NSA:s spaning ska stramas åt. Och han upprepade en väl inövad replik flera gånger:

– Bara för att vi kan göra något är det inte säkert att vi ska göra det.

Men i Sverige tenderar makthavare att resonera på ett motsatt sätt. Ser de teknisk möjlighet, så använder de den gärna.

Den första versionen av den så kallade FRA-lagen gav FRA möjlighet att spana på mejl och telefonsamtal i nästan vilket syfte som helst. Naturligtvis fanns skrivningar om terrorism, militära hot med mera.

Men den första versionen av lagen tillät också spaning mot ”yttre hot” i största allmänhet. Vad är ett yttre hot? Är det en svensk med lite obekväma åsikter som reser utomlands för att träffa likasinnade? Det var först efter ett starkt opinionstryck som regeringen tvingades ändra i FRA-lagen. Den blev mer stram och mer förutsägbar. Men kontrollen av att spaningen sker på ett korrekt sätt är minst sagt tandlös.

Så Barack Obama får gärna konsultera europeiska ledare om hur den amerikanska signalspaningen går till. Men jag hoppas att han lyssnar mer på Angela Merkel än på Fredrik Reinfeldt.

Edward Snowdens avslöjanden har fått USA:s president att lova att prata med sina europeiska motparter om avlyssningen. Presidenten antyder också att regelverket kring avlyssningen borde ses över. Då har Edward Snowden gjort demokratin en tjänst. Ska han då betraktas som en brottsling?

Mer läsning

Annons