Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hör nu här Carl ...”

Annons

Så var då en överenskommelse om den svenska insatsen i Libyen färdig. Utrikesminister Carl Bildt intygade att samtalen hade varit ”öppna” och ”privata”.

Ja, då kan vi föreställa oss hur det har gått till. Socialdemokraternas Urban Ahlin kanske sade något i stil med:

– Hör nu här Carl ... Som du vet så har vi klantat till det ordentligt inom partiet. Du måste ta hem åtminstone ett par Jas-flygplan från Libyen. Annars blir det alltför pinsamt för Håkan Juholt. Den idioten har ju sagt att vi ska ta hem varenda plan.

Nej, så sade Urban Ahlin nog inte. Riktigt så långt gick inte öppenheten.

Men den del av uppgörelsen som handlar om att ta hem tre Jas-flygplan är en eftergift för att rädda ansiktet på Socialdemokraternas partiledare. Ingenting annat. Det är inte behoven i Libyen som har styrt.

På presskonferensen efter uppgörelsen sade Urban Ahlin att Socialdemokraterna inte alls har uteslutit att Sverige skulle kunna använda Jas-flygplan i Libyen-insatsen.

Nåja, vid en pressträff för en tid sedan sade partiledaren Håkan Juholt så här:

– Vi går in som en pusselbit, en bricka i detta och säger att under dessa månader tar vi vårt ansvar. Sedan lämnar vi och någon annan får ta vid.

Socialdemokraternas partiledning trasslade in sig i en hopplös situation. Och moderaten Carl Bildt får hjälpa Håkan Juholt att ta sig ur trasslet.

Det kan bero på ovana. Det kan bero på nya medarbetare. Det kan bero på interna strider inom det socialdemokratiska partiet. Men hursomhelst: vid nästa internationella insats måste Håkan Juholt agera med större fingerfärdighet. Det är visserligen sällan som utrikespolitiken brukar spela en avgörande roll i en valrörelse.

Men om Socialdemokraterna agerar lika förvirrat nästa gång regeringen försöker skapa en bred uppgörelse, skapar partiet en självbild som är svår att tvätta bort. En bild av ett parti som låter interna och partitaktiska hänsyn styra utrikespolitiken. Ett parti som driver en ryckig utrikespolitik, där ståndpunkter kan ändras från den ena veckan till den andra.

Mer läsning

Annons