Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur farligt är det att vi lånar?

Annons

I veckan kom beskedet att Riksbanken sänkte räntan oväntat kraftigt, 0,5 procentenheter. Och på fredagen kom vice riksbankschefen Kerstin af Jochnik till Almedalen för att delta på ett seminarium om hushållens skuldsättning. Men naturligtvis kom diskussionen också att kretsa kring räntebeskedet.

En hög inflation är skadlig för ekonomin. Det blir till exempel svårt att driva löneförhandlingar, när priser och löner jagar varandra. Men en alltför låg inflation kan också ställa till det.

– Vi har en låg efterfrågan och en hög konkurrens om de kunder som finns på marknaden. Företagen har haft svårt att få igenom sina ökade kostnader i högre priser. Med lite högre inflation blir det lättare, säger Kerstin af Jochnik.

Riksbankens mål är två procents inflation. Just nu ligger inflationen kring noll.

Ekonomer har olika uppfattningar. Och de kan föra komplicerade makroekonomiska resonemang om vilken räntenivå som är lagom för landet, hur räntan ska se ut under det kommande året och vilka bakomliggande faktorer som ska påverka räntan. Men till slut handlar det om dig och andra enskilda människor.

Om räntan sjunker blir lånen lite billigare. Det blir en stimulans för ekonomin så att fler människor får jobb. Det finns också de som menar att det blir farligt billigt att låna eftersom de svenska hushållen redan är högt skuldsatta.

Skuldsättningen har framhållits av riksbanksledningen som en orsak till att den håller räntan uppe. De svenska hushållen har skulder på 185 procent av inkomsterna. Men nu verkar riksbanksledningen bli mer och mer överens med dem som anser att räntan är ett trubbigt instrument att använda mot skuldsättningen.

– Vi har hela tiden haft inflationen i fokus, säger Kerstin af Jochnik.

– Två procents inflation är vårt mål. På marginalen har vi också resonerat om hushållens skuldsättning. Men ju mer vi närmar oss noll i ränta, desto svårare blir det för oss att påverka hushållens skuldsättning.

Men som ekonom framhåller hon att hon inte är intresserad av några Alexanderhugg för att snabbt få till stånd förändringar.

– Vi vill ha en plan för en sund utveckling.

Finansminister Anders Borg är med på resonemanget. Någon gång i slutet av sommaren kan det komma ett skarpt förslag om amorteringstvång, sade han på en pressträff på fredagen.

Men så finns det de som säger tvärtom, att skuldsättningen inte är något stort problem. Det anser till exempel Ted Lindqvist, vd för konsultföretaget Evidens. Han pekar på att en allt större andel äger sitt boende – och då måste de låna pengar. Och han säger att en högre inflation (alltså lägre ränta) kan vara ekonomiskt hälsosamt för dem som har stora lån. När priserna stiger blir lånet automatiskt mindre värt.

– Med två procents inflation blir det automatiskt en amortering på två procent, även om du har ett amorteringsfritt lån.

Och så tillägger han:

– Skuldsättning och skulder är något bra om de finansierar en tillgång som är produktiv och rätt värderad.

Så där kan ekonomer diskutera. Krångligt, men viktigt. Och rätt intressant.

Mer läsning

Annons