Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur fel kan det bli

I vissa pojkars värld gäller det att vara modig. Det är okej att blunda, bara man tar ordentlig sats och hoppar mot andra sidan ravinen.

Annons

Alla andra känner sig tvingade att göra om stordådet. Det värsta som kan hända är inte att trilla i, utan att bli avslöjad som en fegis.

Dagen då HQ Bank sätts i tvångslikvidation är inte en dag för hjältedyrkan. Finansinspektionens rapport är skoningslös. Bankens styrelse och högsta ledning har med berått mod vilsefört omvärlden.

Eller så har ledamöterna, vilket är högst otroligt, inte fattat att de lämnat ut uppblåsta värderingar på bankens tillgångar. Båda är egentligen lika illa

HQ Banks styrelse har inte rekryterats bland rodeoryttare och svajmastartister, utan kommer från det svenska affärslivet. Låter hur solitt som helst. Men innanför kavajer och slipsar har adrenalinet pumpat runt och i den allmänna yrseln har allt snack om riskbedömningar farit all världens väg. Kvar har bara funnits känslan av att lyckan står den djärve bi, och att de som har en annan synpunkt bara är självgoda surpuppor.

Nu är det tvärstopp på karusellen. HQ Bank är satt under förmyndare och styrelsen har hamnat i vanära. Och så finns det en låg rad förlorare, i första hand aktieägare och anställda. Mats Qviberg, mannen bakom Q i banknamnet är en av dem, storägare som han är.

I april tillträdde Catharina Lagerstam sitt uppdrag som styrelseledamot i HQ Bank. Expert på värdering som hon är, gick hon snabbt igenom de värdepapper som banken spekulerar i för egen del. Resten av styrelsen valde att inte lyssna och Catharina Lagerstam hoppade av.

Hon hade inte nerver nog att sitt kvar, kommenterade Mats Qviberg då. Det var förmodligen en helt korrekt analys. Möjligen kan man också formulera det som att hon var klok nog att sluta när ingen annan vill se det uppenbara. Modiga grabbar som laddar för att köra mc på lina över Niagarafallen vill inte gärna höra snack om skyddsnät, livförsäkringar och ansvar. Mats Qvibergs arrogans lär gå till bankhistorien, fast inte som han tänkt sig.

Två år efter den amerikanska finanskraschen kvaddar en svensk bank. Orsaken är densamma – ett asocialt sektbeteende kombinerat med högmod och gränslös kreativitet.

Mer läsning

Annons