Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur går det för Sverige?

Striden i slutskedet av valrörelsen kommer att handla om hur det egentligen går för Sverige. Och faktum är att det går bra för Sverige.

Annons

Finansminister Anders Borg kallade till presskonferens på lördagen för att ge sin bild av det ekonomiska läget. Prognoserna för tillväxten skrivs ner. Skattehöjningar blir nödvändiga för att klara budgetmålen, förklarade Anders Borg. Och på söndagskvällen debatterade han med Socialdemokraternas Magdalena Andersson om den ekonomiska politiken.

Det går inte bra för alla som bor i Sverige. Arbetslösheten är för hög. Människor som sliter inom vård och omsorg upplever inte att de lever i överflöd. Det finns enskilda människor som far väldigt illa. Det kan handla om allt från brottsoffer som upplever att de inte blir tagna på allvar till människor ramlat mellan olika myndigheters stolar. Det är viktigt att se detta, att visa att bilden är komplex.

Men i den nyanserade bilden ingår också att staten har kunnat stimulera ekonomin under finanskrisen, medan nästan alla andra EU-länder har fått strama åt. I bilden ingår att vanliga löntagare har fått en månadslön mer att leva på, även de som sliter inom vården. I bilden ingår också att Sveriges ekonomi faktiskt växer med ungefär två procent år.

I den nyanserade bilden ingår också att den förre statsministern Göran Persson var med och lade grunden för den styrka som Sveriges ekonomi har i dag. Och ja, det är sannolikt att även den som är finansminister om ett år kan säga till väljarna att det går bra för Sverige, även om det råkar vara en socialdemokratisk finansminister, Och den finansministern kan i så fall tacka Anders Borg för ha lämnat över goda statsfinanser.

Om Anders Borg varit finansminister i snart åtta år, är det rimligt att säga att han har en del av förtjänsten för att det faktiskt går bättre för Sverige än för nästan alla andra EU-länder. Och det är inte ett dugg oförskämt om han skulle använda det i valrörelsen.

Mer läsning

Annons