Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska hon tolka De rödgröna?

Annons
Konfunderad? USA:s utrikesminister Hillary Clinton kommer att bli konfunderad om hon bryr sig om att läsa vilken politik De rödgröna i det lilla Sverige har enats om. Arkivbild: Paul J. Richards/Scanpix-AP

De rödgröna har kommit överens om att den svenska truppen i Afghanistan ska skickas hem inom några år. Fast uppgörelsen innehåller smått sensationella detaljer. De partier som hoppas på att få ta över regeringsmakten redan i höst, gör direkta feltolkningar av en internationell uppgörelse om Afghanistan.

För en tid sedan hölls en konferens i Kabul om världssamfundets åtagande gentemot det afghanska folket och den afghanska regeringen. I De rödgrönas uppgörelse står det att Kabul-konferensen satte ett mål att ”fasa ut de internationella militära styrkorna till 2014”.

Men så står det inte i Kabul-konferensens slutdokument. Dokumentet talar om att den afghanska regeringens säkerhetsstyrkor ska kunna operera i landets alla provinser år 2014. Det är inte detsamma som alla internationella styrkor ska lämna landet. Tvärtom utlovade Kabul-konferensen fortsatt stöd till de afghanska säkerhetsstyrkorna.

De internationella styrkorna ska ta ett steg tillbaka och lämna över mer ansvar till de afghanska myndigheterna. Men de ska inte lämna landet. Deras roll blir att stödja de afghanska styrkorna med till exempel utbildning. Svenska officerare är redan i full gång med att utbilda afghanska säkerhetsstyrkor.

Orsaken till att De rödgröna gör denna feltolkning heter Vänsterpartiet. Ett parti som har en fyrkantig marxistisk världsbild – och därmed avskyr allt som USA gör. Sverige står ju på samma sida som USA i Afghanistan. I Vänsterpartiets partiprogram beskrivs USA så här:

”USA:s dominans har inte inneburit fred och avspänning. Tvärtom kännetecknas vår tid av en allt mer aggressiv imperialistisk expansion.”

Det finns inte ett enda positivt uttryck om USA i Vänsterpartiets program. Det nämns till exempel inte att USA är en demokrati. Sådant betraktas som futtigheter av marxistiskt skolade ideologer.

Så den rödgröna uppgörelsen har egentligen inte så mycket med läget i Afghanistan att göra. Den handlar mer om att Lars Ohly ska kunna gå till sina medlemmar och visa att han har varit en duktig förhandlare. Sverige ska minsann inte agera som allierad till ”imperialistisk expansion”.

Då och då brukar någon skribent som står Alliansen nära skrämmas med att Lars Ohly kan bli utrikesminister om De rödgröna vinner valet.

Nej, så blir det inte. Sannolikt blir det en socialdemokrat. Möjligen en miljöpartist.

Men Mona Sahlin har ändå försatt en blivande utrikesminister i ett prekärt läge. För att tillgodose Vänsterpartiet har Socialdemokraterna gått med på skrivningar, som innehåller direkta faktafel. De tre partierna gör hemmagjorda tolkningar av en internationell uppgörelse för att det ska passa ihop med Vänsterpartiets världsbild.

I partiledarintervjun i tv försökte Mona Sahlin förklara bort att de rödgröna kräver att USA ska dra tillbaka sina baser i utlandet. Det skulle bland annat innebära att Sydkoreas skydd mot kärnvapenmakten Nordkorea skulle försvagas.

Vad ska en framtida socialdemokratisk utrikesminister säga till sina kollegor i USA och Sydkorea? Att uppgörelsen med Vänsterpartiet inte är något att bry sig om? Och hur ska andra länders diplomater förhålla sig till en utrikesminister, vars parti inte ens kan läsa innantill i internationella uppgörelser.

Lars Ohly är en belastning för De rödgröna. Men det är så dags att upptäcka det nu.

Mer läsning

Annons