Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker Göran Persson rösta?

Det är tur för Göran Persson att vi har valhemlighet. Tänk om han inte vill rösta på Socialdemokraterna.

Annons
Hur tänker han rösta? Göran Persson förespråkar en EU-skatt, i motsats till sina partikamrater. Arkivfoto: Leo Sellén/TT

På måndagen pratade Göran Persson om EU på ett seminarium arrangerat av TCO. De ståndpunkter han framförde var direkt oförenliga med socialdemokratisk politik.

Att Sverige ska vara med i eurosamarbetet är för Göran Persson en självklarhet. Även om vi håller oss utanför euron kommer vi förr eller senare att få knyta kronan till euron, anser han.

Men det mest tankeväckande är att Göran Persson förespråkar en skatt på EU-nivå.

Göran Persson vet mer än de flesta vad han pratar om. Han har suttit med vid de förhandlingar där EU:s stats- och regeringschefer gör upp om EU:s budget. I inledningsskedet försöker EU-kommissionen att presentera en något så när sammanhållen budgetplan. Men den skjuts i sank när det ena medlemslandet efter det andra får igenom särlösningar. ”Sockervatten” i form av några miljoner euro hit eller dit kastas över stats- och regeringschefer för att de inte ska fälla budgeten. Ett tydligt exempel är den brittiska rabatten på medlemsavgiften till EU. En rabatt som fortfarande gäller, trots att den infördes för 30 år sedan, under helt andra förhållanden.

Den senaste sjuårsplanen för EU:s budget är ändå rätt okej, med ökade satsningar på till exempel gränsöverskridande infrastruktur och forskning. Det blir minskade utgifter för jordbruk och regionalpolitik.

Men i längden är den nuvarande budgetprocessen inte hållbar. Det är smartare att hitta ett beskattningsunderlag som går direkt till EU:s budget.

Göran Persson själv ger två förslag. En del av bolagsskatten eller en del av momsen skulle kunna gå till EU. Det hindrar inte att varje land bestämmer själv hur hög skattenivån ska vara.

Frågor om hur stora befogenheter EU ska ha bestäms av medlemsländerna, snarare än av EU-parlamentet.

Men Socialdemokraterna skriver i sin plattform till EU-valet att ”EU ska inte ha en egen beskattningsrätt”. Dessutom sägs att EU ska vara ett samarbete mellan stater och inte en federal statsbildning. Men EU är redan nu en blandning av federalism och mellanstatligt samarbete. Medan Göran Persson har rätt lång erfarenhet av EU verkar hans partikamrater inte riktigt ha fattat vad EU är för något. Så vad tänker Göran Persson rösta på? Det får vi aldrig veta. Men vill han ha en EU-skatt kan han rösta på Folkpartiet.

Mer läsning

Annons