Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hurra vad vi är bra!

Rensa lådorna hemma och gör en insats för miljön. En gammal mobiltelefon kan faktiskt göra nytta för miljön.

Annons

I helgen kampanjar el- och elektronikföretagen i Sverige för att förmå svenskarna att återvinna prylar, trasiga saker som på fel plats är skräp men på rätt plats är råvaror. Den som ger sig i väg till återvinningscentralen, på cykel, kan alltså gör en insats för klimatet.

Vi den här tiden förra årets laddade världen upp för FN-toppmötet om klimatet i Köpenhamn. Sverige var ordförandeland i EU och fick en roll i sammanhanget som långt översteg vårt lands normala tyngd i världspolitiken.

Resulatet av av konferensen blev nedslående. De politiska motsättningarna, särskilt mellan de etablerade energislukande västekonomierna och de växande jättarna Kina, Indien och Brasilien, kunde inte förhandlas bort. Det blev inget nytt bindande globalt avtal om att reducera utsläppen av växthusgaser.

Ett dystert resultat. Men kampen är inte slut på den högsta politiska nivå. I december är det dags för nästa FN-toppmöte, i Cancún i Mexico. Under årets som gått har världen upplevt en rad ”naturkatastrofer” kopplade till människans livsstil, allt från sommarens skyfall i Polen till de förödande översvämningarna i Pakistan.

Det är lätt att dränkas av pessimism. Men medan världens ledare gräver ner sig i ställningskrig, agerar andra. Optimisten tror på ny teknik.

I veckan står Köpenhamn åter som värd för ett klimatmöte. Denna gång handlar det om företag från Europa som visar upp framtidens produkter och processer.Sverige ligger i framkant i denna utveckling.

Några konkreta exempel är engångstoaletten Peepoo, en biologiskt nedbrytbar påse som förvandlar innhållet till gödsel. I dag saknar 2,6 miljarder människor tillgång till vanliga toaletter. En annan, lika fantastisk, uppfinning är vattenrenaren Solvatten. Det är en behållare som med solenergi gör smutsigt vatten drickbart.

Båda prylarna kan revolutionera livet för användarna, och spar energi. Sverige har en möjlighet, med rätt näringspolitik och utbildningspolitik, att kliva fram ordentligt internationellt med framtidens teknik. Och faktiskt bidra till att rädda världen.

Mer läsning

Annons