Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hycklande politisk slapstick

Annons

Mediefenomenet Paris Hilton uppenbarade sig vid ett marknadsförings-jippo utklädd till Marilyn Monroe. En minkstola ingick självklart bland utstyrslarna.

Däri ligger minkens tragedi. Mårddjurets vackra päls är själva sinnebilden för galor, glitter, glamour – och exklusivitet. Det är knappast fallet vad gäller pälsdjursindustrin.

Nu har djurrättsaktivister åter agerat whistleblower och försett medierna med skräckbilder av stressade och vanvårdade minkar.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är sorgens. Krismötena avlöser varandra. Åtgärdsprogram tas fram. Forskningen ska intensifieras liksom arbetet med det omsorgsprogram näringen tagit fram.

Ministern lovar att dagligen hålla tummen i ögat på Jordbruksverket så att tjänstemännen tar frågan på allvar. Plötsligt har också ministern mer pengar för djurskyddskontroller i kommande budget. Det är ju val snart.

Det är något som luktar illa i staten Sveriges djurskyddshantering. Med klara inslag av politisk slapstick. Kontrollfunktionen har halkat omkring som en badtvål bland olika myndigheter under senare år – och är underfinansierad. Därför nedprioriterad som det heter på byråkratsvenska när en myndighet inte klarar av sina uppgifter. Men ibland slår den till med ett okänsligt paragrafrytteri.

Avståndet mellan vad Djurskyddslagens portalparagrafer stadgar och våra

industridjurs verklighet är avgrundslikt. Djuren ska ha möjlighet att leva i en god miljö så att deras hälsa främjas.

En miljö som ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Vem kan tro att minkar i trånga burar – vars enda uppgift är att bli en bit päls – kan bete sig naturligt.

Alltså finns det tankar om att göra lagen mer flexibel för att minska klyftan. Industridriften kräver kompromisser. Astrid Lindgren är starkt förknippad med lagens anda och kallade tillämpningen av den ”fisig” i ett radioprogram 1996.

Minkarna verkar ha lämnats åt sitt öde. Ska vi fortsätta vår strutstaktik: Maten ska vara billig – och svenska minkpälsar överkomliga för världens Hiltonar.

Mer läsning

Annons