Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hytter med fingret

Annons

Örebro kommun förbjuder rökning under arbetstid. Det är bra för folkhälsan och i linje med den allmänna rökförbudstrend som sveper över världen. Men också ett intrång i varje människas rätt att bestämma över sitt liv.

Världshälsoorganisationen, WHO, propagerar ständigt mot rökning. Statistiken visar varför. Sex miljoner människor dör varje år av rökning, varav 600 000 passiva rökare. Det flesta finns i fattigare länder.

I Sverige är vi numera väl upplysta om riskerna med tobak och de flesta röker inte. Ändå så visar undersökningar att 160 niondeklassare i länet röker dagligen, de flesta flickor. Förra året konstaterade WHO att tobaksindustrin på försåtligt sätt riktar in sin marknadsföring mot just flickor och kvinnor.

Det främsta skälet till rökförbudet i Örebro kommun är att skydda icke-rökare. De gamla som har hemtjänst ska slippa att möta personal som luktar rök.

Det är i och för sig bra. Ingen som är i beroendeställning ska behöva utsättas för oönskade intrång i sin personliga sfär. Å andra sidan är det inte just röklukt som är det stora problemet i hemtjänsten. Här handlar det mer om annan kvalitet – kontinuitet och att personalen har tid och kunskap att ge god omvårdnad .

Rökförbudet är också ett sätt för Örebro kommun att uppfostra sina anställda. Arbetsgivaren går från att upplysa och uppmuntra de anställda att fatta egna beslut om sitt liv, till tvång

De flesta av de kommunanställda som röker är medvetna om att de borde sluta. Flera har säkert försökt otaliga gånger, för hälsans skull och med bättre privatekonomi som en bonus.

Arbetsgivaren kliver nu på ett högst konkret sätt in privatlivet hos sina anställda och agerar som en sträng mamma och pappa med rynka i pannan och hyttande finger. ”Mamma” menar väl, men det är ändå de myndiga barnen som måste fatta sina egna beslut.

Kampanjerna mot rökning måste fortsätta. Det viktigaste, och svåraste, är att rikta sig mot ungdomar, de som just börjat röka. De vuxna, och hela den kommersiella omvärlden, har här en stor uppgift som förebilder.

Allmänna rökförbud, som gäller alla och inte en utvald grupp vuxna, är också en god väg. Rökfritt är det självklara målet.

Mer läsning

Annons