Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 I dag är en mycket viktig dag

Annons
Kvinnorätt. Margot Wallström har ett specialuppdrag för FN att kartlägga och uppmärksamma sexuellt våld i konflikter. I Kongo Kinshasa är våld mot kvinnor en del av krigföringen och handeln med mineraler. arkivbild: Yvonne Åsell/SCANPIX

I dag är det en av alla dessa dagar. I Örebro uppmärksammas FN:s internationella dag mot mäns våld mot kvinnor. Här kommer ljus att tändas för att jaga bort hotfulla delar av stadsmiljö, men också för att sätta strålkastare på det våld som kvinnor dagligen utsätts för.

I Örebro har en en lång rad överfallsvåldtäkter synliggjort mäns våld mot kvinnor. Varje våldtäkt är ett uttryck för den yttersta kränkningen av offret. I skuggan av detta våld utomhus finns det malande vardagsvåldet som kvinnor utsätts för av närstående män. Ingen vet hur stort mörkertalet är.

Socialstyrelsen gjorde ett försök för några år sedan att göra det dolda mer synligt genom att uppskatta de samhällsekonomiska kostnaderna av mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Kostnaden hamnade då, år 2006, på någonstans runt tre miljarder kronor om året. I underlaget räknade rapportförfattarna med att 75 000 kvinnor varje år drabbas, att 16 kvinnor dödas varje år, en kvinna begår självmord och fyra män tar sina liv.

Siffran tre miljarder kronor kan tyckas var en cynisk produkt av besatta räknenissar. Det lidanden som våldet orsakar kan inte mätas i pengar. Men det finns en nytta med att räkna. Fenomen som får ett pris laddas med styrka, luddiga strukturer får kraft och kan ta upp kampen om uppmärksamheten med annat som mäts i pengar. För ”money talks”. Det vet numera de som sätter pris på klimatförändringarna.

FN har alla skäl i världen att uppmärksamma mäns våld mot kvinnor på samma sätt som alla andra mänskliga rättigheter. Margot Wallström har en mycket viktig plats i organisationen, som chef för FN:s kampanj mot sexuellt våld i konflikter. Det är lätt att förstå att hon tackat nej till alla propåer om att bli ny socialdemokratisk partiledare när hon har ett så tungt internationellt uppdrag.

För Margot Wallström är ett land prioriterat, Kongo-Kinshasa. Sedan kriget utbröt för 10 år sedan så räknar man att ofattbara 200 000 våldtäkter begåtts. Våldtäkter används av alla sidor och är en del av krigföringen. I början av oktober riktade Margot Wallström anklagelser om massvåldtäkter mot regeringssoldater. Dessa brott ska ha begåtts i samma avlägsna byar i landets östra delar som i somras hemsöktes av milistrupper från ”fiendesidan”.

Kvinnor i Kongo lever under total rätts- och skyddslöshet. Kongo är ett fattigt land, men rikt på hett eftertraktade mineraler, bland annat coltan som används i mobiltelefoner. Coltan och andra råvaror kallas ”konfliktmineraler” och är betydelsefulla orsaker till krig och våld.

Kongos mineraler är kostbara skatter och en tung orsak till det pågående våldet. Mineralerna vore inte åtråvärda om det inte fanns köpare. Margot Wallström har fått en allierad i denna kamp, USA:s utrikesminister Hillary Clinton, som innan jul ska presentera en plan för hur insynen över den internationella handeln med dessa mineraler ska förbättras.

Margot Wallströms analys är att denna handel är en grund till konflikten, en konflikt där våldtäkter är ett utbrett stridsmedel. Hon uppmanar också Sverige och EU reglera denna besudlade handel.

I dag startar en annan FN-stödd kampanj, mot militarism. Militarism står för en våldskultur helt i motsatt till kvinnors intressen globalt. Den handlar om att med skräck och våld styra. Exemplet Kongo Kinshasa är övertydligt. Men det handlar också om att utgifter till militären slukar pengar som kunde användas för att förbättra för kvinnor och barn i alla länder. Och därmed för alla män.

I dag är en mycket viktigt dag.

Mer läsning

Annons