Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I pingvinernas land

Annons

Pingvinerna turas om att stå i ytterst raden för att gemensamt överleva kölden. Den bilden av socialdemokratins Sverige gav Håkan Juholt i sin premiär som partiets främste första majtalare i går. I går värmde Håkan Juholt sina anhängare. I dag ska han med kalla siffror förklara hur det ska gå till.

Gårdagens socialdemokratiska manifestationer blev den förutsedda räckan av spridda löften som väntar på att föras samman till en helhet. I dag ska vi förhoppningsvis få några pusselbitar till det som i höst ska formas till början av de ”nya Socialdemokraterna”. Begreppet skuggbudget förpliktigar till att prata pengar.

Håkan Juholt och de andra i partitoppen har de goda svenska statsfinanserna att utgå ifrån. Alliansregeringen har gett sitt besked i vårpropositionen och siktar på att använda reformutrymmet till ytterligare ett jobbskatteavdrag. Socialdemokraterna har hittills med eftersläpning accepterat skattesänkningarna, men sätter nu stopp.

Det var inga stora kostsamma satsningar som kom fram i går. Håkan Juholt fortsatte att tala sig varm för kultur och vill ”storsatsa” på kommunernas kulturskolor (som han kallade musikskolor). Tommy Waidelich, nästan lika ny som ekonomisk-politisk talesperson, vill ge några hundra miljoner kronor till sommarjobb och sommarskolor för barn och unga.

Det är snälla förslag som inte kan reta någon. I det stora sammanhanget kan man också kalla dem för menlösa. För det är jobbpolitiken som är det avgörande för framtiden. Fler svenskar i arbete är avgörande – för landet, för välfärden och för den enskilde som i dag inte har arbete. Här dröjer beskeden.

Partisekreteraren Carin Jämtin besökte Örebro. Förmiddagen ägnade hon åt att hjälpa sina lokala partikolleger att knacka dörr inför omvalet om två veckor. I sitt tal avslöjande hon att Socialdemokraterna i dag i sin skuggbudget föreslår att förskoleklasserna ska bli en del av den obligatoriska skolan. Ingen direkt politisk bomb.

Skola och utbildning är vid sidan om jobben den tyngsta utmaningen för alla politiker. Väl utbildade och rätt utbildade kan svenskarna konkurrera på världsmarknaden. Den samlade arbetsinsatsen är grunden för den gemensamma skattebetalda välfärden. Vi väntar fortfarande på Socialdemokraternas lösning på den ekvationen.

Mer läsning

Annons