Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Sverige gäller svensk lag

I går kom nyheten som de flesta hade kunnat förutse. Precis som i grannländerna Norge och Danmark så har USA spanat på, och kartlagt människor som rört sig runt den amerikanska ambassaden i Stockholm.

Annons

För justitieminister Beatrice Ask, som hastigt kallade till en presskonferens på lördagen, var nyheten uppenbarligen en nyhet, en parallell till avslöjandena i Norge och Danmark. Norske statsministern Jens Stoltenberg hävdar att han inte känner till den amerikanska hemliga verksamheten. Samma uppgifter kommer från den danska regeringen.

Det finns ett legitimt intresse för ett land att skydda sina beskickningar utomlands. En ambassad är en del av hemlandet på främjande territorium. Människor som hotats i sina hemländer har kunnat söka skydd innanför väggarna till ett annat lands ambassad.

USA har en särställning i världen och lever ständigt med en ytterst konkret hotbild. För tolv år sedan sprängde al-Qaida en bomb vid en amerikanska ambassaden i Nairobi, ett attentat som krävde 200 människoliv och i sin förödelse var ett förspel till attacken mot New York 2001.

Det finns alltså all anledning för de amerikanska myndigheterna att ytterst noga vaka över sina ambassader. Det är en annan fråga på vilket sätt denna övervakning ska ske.

Justitieminister Ask kunde i går inte ge svar på om de amerikanska hemliga operationerna är i enlighet med svensk lag. Det måste prövas av åklagare, sa hon. Det är en självklarhet. USA må ha sin goda skäl till vaksamheten, men det är oacceptabelt att ta lagen i egna händer på det som är värdlandets mark. I Sverige gäller svensk lag. Punkt slut.

Det finns också en stor risk med hemlighetsmakeri – att bli avslöjad för den breda allmänheten. Så har nu skett. Och det gynnar knappast USA:s säkerhetsintressen.

Mer läsning

Annons