Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I uniformför denrätta saken

Den svenska värnplikten firar sina 200 år med att kapitulera. Det som en gång i det fördemokratiska Sverige var ett sätt att blanda in hela folket i den höga saken, att försvara fosterlandet, är nu historia.

Annons

Hela folket är förstås inte sant. Det dröjde ända in på 1980-talet innan militären tilläts bli en angelägenhet för kvinnor. För denna halva av befolkningen var dessutom plikten hela tiden frivillig.

Den svenska försvarspolitiken har under de senaste årtiondena genomgått en radikal omvandling, från massmobilisering för att försvara landets gräns till allt större tyngd på material och elitsoldater. Krigens tid är på intet sätt förbi, men hot och konflikter förändras ständigt.

Styrkan i Afghanistan är den mest kontroversiella svenska militära insatsen för närvarande, även om stödet i riksdagen är mycket starkt. De svenskar, som nu och i framtiden väljer att gå de grundläggande militära utbildningarna, får vara beredda på utlandstjänst.

Insikten finns numera att även krigen långt borta påverkar oss i Sverige. Dödliga konflikter tvingar människor från sina hemländer till desperat sökande efter fristäder i andra länder, som allt mer sluter sig mot flyktingströmmar.

Nu ska 4 000 unga rekryteras varje år till försvarsmakten, till en verksamhet som helst inte skulle behöva finnas. Men den behövs och har en mycket viktig uppgift. Numera finns också kunskapen om att kvinnor har en särskild roll.

Den skotske historieprofessorn Gerard J DeGroot har skrivit en bok om kvinnor som soldater. Han säger i en intervju i New York Times, att kvinnor har en civiliserande effekt på militära operationer. En helmanlig armé ”tar semester från verkligheten” enligt honom.

FN har valt att välja ut just kvinnor till fredsbevarande trupper i Liberia, landet som slitits sönder av många års inbördeskrig. Erfarenheterna är goda. Kvinnliga FN-soldater och poliser ser krigens verkliga offer, kvinnor och barn, på ett annat sätt än män. Det gäller inte minst alla sexuella övergrepp, som är en stor del av krigföringen.

Detta handlar inte om att hemfalla åt biologism, att fastna i uppfattning om klart könsskilda egenskaper, utan om krass verklighet. Svenska försvaret måste formas så att kvinnor känner sig motiverade att vilja vara med.

Mer läsning

Annons