Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottens dolda bidrag

Annons

Ingen Örebroare, och knappast någon annan sportintresserad heller för den delen, lär ha missat att det var Marie Hammarström, mittfältare i Karlslunds damlag, som avgjorde bronsmatchen i VM häromdagen.

Det har föranlett kommunalrådet Kent Persson att fundera på saken i sin blogg. Han höja kommunens stöd till Kif:s damer till samma nivå som ÖSK fotboll har.

”Men det är knappast hedrande att Kif Örebro som är ett av Sveriges bästa fotbollslag har ekonomiska svårigheter. Jag är övertygad om att Örebro kommun kan göra mer”, skriver bland annat Persson på sin blogg.

Herr och damfotboll verkar på olika helt ekonomiska grunder. Hela damallsvenskan omsatt cirka 65 miljoner 2010, bara något tiotal miljoner mer än vad ÖSK fotboll ensamma omsätter. Genomsnittslönen för en allsvensk spelare är, enligt fotbollsförbundets redovisning, 57 000 kronor i månaden. En kvinnlig fotbollspelare på samma nivå har en genomsnittslön på drygt 7 000 kronor per månad.

Det är siffror som tål att funderas på, även om det är svårt att jämföra olika idrotter och klubbar. Merparten pengar dras in på egen hand och hur dessa används är inget som politiken kan styra över. Det finns idrotter där de aktiva lägger ned nästan heltid på sin idrott och inte tjänar ett öre på denna. Något samband mellan insats, förmåga och utfall finns inte, utan det beror bland annat på vilken sport det gäller och vilket kön man tillhör. ”Marknaden” styr.

I Örebro ger kommunen elitstöd – gällande marknadsföring av stan – till några föreningar. En fördelningsnyckel har tagits fram för detta ändamål. Det som inte är klarlagt är det totala penningflödet från kommunen till olika klubbar.

Det öppna stödet är en sak, sedan finns kommunala bolag som är stora spelare med skattebetalarnas pengar på sponsormarknaden och som bidrar med betydligt större belopp till klubbar som ÖSK än till exempel Kif:s damer. Alla dessa penningflöden borde kartläggas och redovisas. Någon överblick finns inte i dag.

När det gäller annat stöd till idrott och föreningsliv så utgår det på andra förutsättningar än sportliga prestationer och medial synlighet. Där handlar det om aktiviteter och antal deltagare, eller hyressubvention av hall eller arena. Och så ska det vara.

Mer läsning

Annons