Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikea-chef : Taiwan är en av de bäst bevarade hemligheterna!

Annons

Det står "hej", med tydliga bokstäver vid ingången till en butik i centrala Taipei. Inne i butiken säljs temuggar, Marabous chokladkakor och du kan äta en portion svenska köttbullar eller ta en kanelbulle till kaffet. Ikea har fem varuhus i Taiwan som ser ut ungefär som andra Ikea-varuhus runt om i världen. Men det här är inte ett varuhus, utan mer som en vanlig butik med flera våningar i centrala Taipei.

På Ikeas butik i centrala Taipei kan du köpa svensk choklad. Men det finns en del irriterande handelshinder mellan EU och Taiwan.

– Det här är ett sätt att visa upp oss för kunder som inte skulle ta sig till Ikeas varuhus, säger Martin Lindström, chef för Ikea i Taiwan.

Även i Taiwan börjar folk att köpa möbler som de får skruva ihop själva. Möbler som har samma svenskklingande namn som på Ikea i Örebro eller Västerås.

Även i Taiwan börjar folk att köpa möbler som de får skruva ihop själva. Möbler som har samma svenskklingande namn som på Ikea i Örebro eller Västerås.

Martin Lindström beskriver Taiwan som en av de bäst bevarade hemligheterna. Här finns ett rikt land med 23,5 miljoner konsumenter. Och du behöver inte stoppa pengar i bruna kuvert för att ta dig fram när du har kontakt med myndighetspersoner.

– Här fungerar rättsstaten. Jag har aldrig varit med om att vi har hamnat i situationer som känns besvärande, säger Martin Lindström.

Jahapp, då borde väl saken vara klar. Politiska företrädare för både EU och Sverige borde prioritera att främja handeln mellan Sverige och Taiwan. Men så är det inte.

– En av mina frustrationer är att om du som svensk vill göra affärer med Indonesien, så får du genast en hel del hjälp. Men här vågar de inte göra någonting av rädsla för Kina. Det har inte varit någon svensk minister här de senaste tio åren, säger Martin Lindström.

Här finns konkreta saker att göra för att få bort krångel.

– Ikea står för mellan 40 och 50 procent av matimporten från Sverige till Taiwan. Men vi kan inte importera rabarbersaft eftersom det är garvsyra i den.

– Taiwan har bland de strängaste lagarna för organisk mat. Tänk om Sverige kunde exportera livsmedel med hög kvalitet.

– Taiwan är ett av de bästa länderna i Asien att turista i. Här är det säkert. Och i södra Taiwan kan du få en sandstrand helt för dig själv.

Alltså: det är läge för ett frihandelsavtal mellan EU och Taiwan. Men där är vi inte än på ett tag.

Alltså: det är läge för ett frihandelsavtal mellan EU och Taiwan. Men där är vi inte än på ett tag. Däremot pågår förhandlingar om ett investeringsavtal. Möjligen skulle ett sådant avtal kunna byggas ut med fler byggklossar. Kanske rent av en och annan byggkloss som rör handel.

I Strasbourg träffar jag moderaten Christofer Fjellner – som arbetar med handelsfrågor i Europaparlamentet. Han pekar på att EU har ett frihandelsavtal med Sydkorea och förhandlar med Japan. Att ta med Taiwan i det sammanhanget vore naturligt – om det inte vore för rädslan för att Kina skulle reagera negativt.

Ikea-chefen Martin Lindström är också ordförande i den Svenska handelskammaren i Taipei och medlem i styrelsen för den Europeiska handelskammaren.

– Den europeiska handelskammaren har gjort en tjock vitbok om vad som borde göras.

Visst finns det exempel där Kina har mullrat hotfullt när andra stater har tagit kontakt med Taiwan på ett sätt som inte passar Peking, till exempel när den blivande presidenten Donald Trump och Taiwans liberala president Tsai Ing-wen pratade i telefon med varandra.

Men för ett svenskt företag som vill göra affärer med Kina är Taiwan en god utgångspunkt.

Men för ett svenskt företag som vill göra affärer med Kina är Taiwan en god utgångspunkt. Med Taipei som bas kan du också nå den viktiga kinesiska marknaden. Så det kan ligga även i Kinas intresse att EU utvecklar handelsrelationerna med Taiwan.

– Jag kan resa från Taiwan till Shanghai och komma tillbaka samma dag. Och jag har hellre familjen i Taiwan, säger Martin Lindström.

Mer läsning

Annons