Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför naturen är vi alla små

För för första gången sedan oljeborrtornet Deepwater Horizons haveri den 20 april väller inte olja ut i Mexikanska golfen.

Annons

Under de gångna tolv veckorna har 155 000 tankbilslaster läckt ut. På marknaden steg BP-aktien 7 procent – bra för AP-fonderna.

BP:s ingenjörer tycks ha tätat läckan med den nya hättan. ”Ett gott tecken men vi är långt från mållinjen”, heter det från oljejätten med en misslyckad bild från sportjournalistiken.

Miljökatastrofer har inga mållinjer. Deepwater Horizon är den största i USA:s historia. Den ger en retroaktiv ironisk knorr åt den republikanske vicepresidentkandidaten Sarah Palins stridsrop ”Drill, baby, drill” från presidentvalskampanjen 2008. I dag är det förpassad till den republikanska retorikens malpåse.

Lika lätt går det inte att få bort oljan som dödar och skadar det marina livet i delar av den Mexikanska golfen, krymper näringslivet och förstör livsmiljön för alla levande varelser längs staten Louisianas kust. De långsiktiga följderna för ekosystemet, till exempel havsbotten, är oförutsägbara. Pengar i sig renar inte miljön.

Tidskriften Nature lyfter fram tre faktorer som avgör katastrofens omfattning: Mängden olja som läckt ut, oljans omvandling kemiskt och fysiskt och hur långt den drivit. Endast den första har vetenskapen ett någorlunda grepp om. Därför måste till en bred, oberoende och långsiktig forskning. Något man missat i tidigare oljekatastrofer. Speciellt problematiskt är användandet av stora mängder lösningsmedel för att lösa upp oljan – också för sanerarna. Deras eventuella giftighet och långtidsverkan är lite kända.

Ansvarsfrågan måste fastställas. Här är att förvänta ett avancerat juridiskt kattrakande mellan BP och andra inblandade bolag. De företags-jättar som potentiellt kan förstöra jordens olika ekosystem när de tar girighetens genvägar ska få en tydlig signal: Det ska kosta.

Riskerna med vår mänskliga felbarhet måste vi minimera med hjälp av politiska beslut med grönt tänk och storsatsningar på grön teknik.

En from förhoppning. Alla vi har nog ännu inte insett att vi som art lika lite som golfens kaskeloter är garanterade överlevnad. Inför naturen är vi alla små människor – och bör uppträda därefter.

Mer läsning

Annons