Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Inga kritiker på nyhetsplats?

Annons
Har stöd av folket. Majoriteten av svenska folket stöder monarkin. NA borde inte ha låtit en republikan komma till tals på nyhetsplats, anser moderaten Daniel Granquist. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scasnpix

På nyhetsplats intervjuade NA en republikan, i samband med bevakningen av prinsessan Estelles födelse. Det var dumt gjort, tycker Daniel Granqvist, ordförande i den moderata föreningen Örebro Mitt och ledamot i kommunfullmäktige i Örebro (se hans inlägg på debattplats i dagens NA). Han tycker att monarkina kritiker på sin höjd ska få komma till tals på debattsidan.

Daniel Granquist konstaterar att en majoritet av befolkningen fortfarande vill ha monarki. Det har han onekligen rätt i. Och om vi nu ifrågasätter den svenska monarkin, borde NA på nyhetsplats också ifrågasätta det republikanska statsskicket i länder som Finland, Tyskland och USA, skriver Daniel Granqvist.

Om majoriteten av folket tycker på ett sätt, ska tidningen inte intervjua någon avvikare. Det är en uppseendeväckande ståndpunkt från en politiskt förtroendevald.

Jag tror att Daniel Granqvist vet hur demokrati fungerar. Han skulle aldrig någonsin säga att NA inte får intervjua en Sverigedemokrat, med motiveringen att en förkrossande majoritet av svenska folket (94,3 procent) har röstat på partier som har en helt annan inställning till invandrare.

Han skulle inte bli upprörd om NA intervjuar någon som vill avskaffa Systembolaget, trots att en stor majoritet av svenska folket (66 procent, enligt Sifo) vill behålla Systembolaget.

Och han skulle knappast tycka att det borde vara stopp för intervjuer med moderater, även om 69,9 procent av svenska folket röstat på andra partier. Det skulle liksom falla på sin egen orimlighet, eftersom Moderaterna trots allt är det ledande politiska partiet i dagens Sverige.

Riksdagen har beslutat att vi ska ha kvar monarkin. Och den svenska monarkin är så nära en republik det går att komma. Landets verkliga statschef är riksdagens talman. Det är till exempel talmannen som föreslår statsminister. Och det är till talmannen som en statsminister lämnar in sin avskedsansökan.

Kungen är mest en dekoration. Men även som dekoration är kungen en maktfaktor. Därför ska statsskicket debatteras. Därför ska NA intervjua republikaner, mitt i den monarkistiska yran.

Men det är något särskilt med monarkin. Det är som om forna tiders inställning, att kungen har fått sin makt av Gud, lever kvar. Förnuftiga människor som i andra sammanhang gillar en öppen debatt, blir chockerade över att monarkin ifrågasätts.

Eller som författaren Wilhelm Moberg skrev:

”I en monarki uppkommer det alltid en anda av undersåtlighet, som icke är fria medborgare värdig. Kring konungen med Guds nåde och hans anförvanter har i alla tider uppblommat en rik flora av servilitet och inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk. Denna undersåtlighet kräver sina offer i de bästa kretsar.”

För övrigt: Vänstertidningen ETC tycker att NA präglats alltför mycket av monarkistisk yra i samband med prinsessans födelse:

”Kanske borde vi alla slå en signal till hovet för säkerhets skull och tala om att vi här i Närke gillar demokrati mer än medeltida titlar”, skriver tidningen bland annat.

Mer läsning

Annons