Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen reträtt möjlig

Annons

I går morse gick flera hundra stridsvagnar in i de syriska städerna Deir al-Zur och Homs. Efter några timmar rapporterades att minst ett 20-tal personer skjutits ihjäl. Därmed fortsätter den syriska regimen sina fullskaliga militära angrepp mot den egna befolkningen. För en vecka sedan genomfördes samma typ av angrepp mot staden Hamaa där mer än 200 personer sedan dess har mist sina liv.

President Bashar al-Assads styre har nu i fem månader med allt grövre våld försökt kväsa och tysta de växande protesterna mot förtrycket, våldet, korruptionen och terrorn. Regimen har inte lyssnat på protesterna från omvärlden; protester som också de växer i styrka.

Flera gånger har regimen lovat reformer. Partier ska få bildas och parlamentsval ska hållas före årsskiftet. Det är löften som inte betyder någonting. För knappt har orden uttalats förrän regimen fortsätter att tala – med granatattacker, stridsvagnar och krypskyttar, som skjuter skarpt mot demonstranter och kollektivt straffar städer där stora demonstrationer hållits.

I helgen protesterade de arabiska gulfstaterna. Våldet och blodspillan måste upphöra, var deras budskap. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon talade direkt med president al-Assad. Och Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan sade att tålamodet med Syrien snart är slut. I morgon besöker Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu Damaskus för att ”leverera ett budskap”.

Ingenting talar emellertid för att Assad-regimen ska lyssna på omvärlden. al-Assad slog tidigt in på en väg från vilken ingen reträtt längre kan göras. Allt förtroende, alla förhoppningar om en annan ordning, är sedan länge förbrukat.

Det är svårt att föreställa sig ett annat slut på situationen i Syrien än att regimen ska falla. Den stora frågan är när den ska göra det. Och hur det ska gå till. Omvärlden måste fortsätta kritisera regimen om inte annat för att stödja oppositionen i landet. Men samtidigt redan nu mana till försoning. En blodig hämnd hotar efter regimen Assad; redan hörs budskapet att tusen alawiter ska plikta för varje syriers död.

Det är illavarslande. Men inte helt överraskande efter regimens fem månaders angrepp och mord på dem som bara vill leva i frihet.

Mer läsning

Annons