Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen (s)kadeglädje

Annons

Stödet för Socialdemokraterna minskar. Stödet för alla andra partier ökar. Det visar en sammanställning av fem olika opinionsmätningar som publicerades av Ekot på söndagen.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt är ute på turné. Den har kallats för en ”förlåt mig”-turné. Han var bland annat i Örebro i förra veckan.

Lägenhetsaffärens betydelse kan möjligen klinga av. Men är nedgången enbart en effekt av den? Det är inte säkert.

Håkan Juholt är skicklig på att polemisera i allmänna ordalag. Men han har inte lyckats ta ledningen över sitt parti. Han har inte lyckats peka ut någon riktning.

Just nu är Socialdemokraterna ett parti som förhåller sig till regeringens förslag, snarare än att stå för något eget. Och i konkret politik står Socialdemokraterna faktiskt inte så jättelångt från alliansregeringen.

Den socialdemokratiska partiledningen har förstått att ”återställare” inte fungerar. Så långt är allt gott och väl. Men sen då? Vad vill då Socialdemokraterna? Vilken berättelse vill de föra ut till väljarna?

En del försök har gjorts att formulera djärva politiska förslag. Men det har utmynnat motsägelsefulla katastrofer, snarare än en politisk riktning. Bråket om a-kassan och förslaget om tillfälliga medborgarskap är exempel på detta.

Socialdemokraterna behöver något annat än hastigt formulerade hugskott. En politik som gäller både i dag och om tre år – och som i bästa fall också är genomförbar i rege-ringsställning.

En och annan kan säkert känna skadeglädje över att Socialdemokraterna driver vind för våg. Men i längden mår politiken inte bra av det. Det ligger i demokratins intresse att det finns en opposition som förmår att formulera en politik som utgör ett verkligt alternativ till alliansregeringen. Då krävs det något mer än att Håkan Juholt ger sig ut på en turné där han ber om ursäkt.

Snart kommer Vänsterpartiet att välja en ny partiledare – eller möjligen två språkrör. Ett förnyat parti på vänsterkanten kan bli ett allvarligt hot mot Socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons