Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inlåsta på obestämd tid

Hur behandlar vi asylsökande bäst? Vi låser in dem.

Annons

Om vi tänker oss en rättegång. En kille döms till fängelse för att ha misshandlat en annan kille en blöt natt. ”Hur länge ska jag sitta i fängelse”, frågar den dömda. ”Jadu, svarar domaren och kliar sig i skägget. ”Vi får se. Kanske ett halvår, kanske fem år.” Låter det rimligt?

Brottslingar som döms till fängelse i Sverige får tidsbegränsade straff eller livstid. Oavsett vad de har gjort vet de hur länge de ska skaka galler. Men så fungerar det inte på Migrationsverket. I Flen sitter asylsökande i ett låst förvar i väntan på att bli utvisade, eller för att deras identitet ska bekräftas. De har inte begått något brott, men de har ändå blivit inlåsta, utan besked om när de kommer att släppas.

Enligt Migrationsverket är förvarstiden för asylsökande högst två månader, men kan förlängas upp till 12 månader. Ett år är en lång tid.

Det enda som de har gjort sig skyldiga till är att söka sig till ett bättre liv i Sverige. Många har riskerat allt för att ta sig hit. Det är inte heller ovanligt att man frihetsberövar en person i en familj. Vi splittrar alltså familjer, men om barnen undrar när de får tillbaka sin mamma, rycker vi på axlarna och pratar om vädret. Vilken psykisk påfrestning är det för den som sitter inlåst? Och för familjen?

Att frihetsberöva någon är ett stort ingrepp. När det är fråga om ett brott går det att kräva skadeståndsersättning om du blivit frihetsberövad på felaktiga grunder. Bland annat kan du få ersättning för lidande, det vill säga de känslor av maktlöshet och oro som ett frihetsberövande kan orsaka en person. Varför skulle de här känslorna vara annorlunda för en asylsökande?

Målet med förvaring måste vara glasklart: Det ska tillämpas endast när det är oundvikligt. Inga oskyldiga människor ska behöva frihetsberövas och utsättas för det lidande som det bidrar med.

Alltså måste vi ta en diskussion om vem som ska förvaras och varför. Och framför allt: Hur länge? Människor har rätt att veta hur låg tid de ska sitta fängslade – oavsett om de är våldsbrottslingar eller tvåbarnsmammor från Syrien.

Mer läsning

Annons