Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara chefens ansvar

Sverige var en gång ett land där människor dog på jobbet – i stort sett varje dag. Det har blivit bättre. Mycket bättre.

Annons

I dag är det Arbetsmiljöns dag. I dagens NA beskrivs vad Guldsmedshytte bruk gör för att minska risken för olyckor. Det är ofta inom just tillverkningsindustrin som det sker allvarliga olyckor. En annan hårt drabbad bransch är byggsektorn.

Det är arbetsgivaren som har huvudansvaret för arbetsmiljön. Guldsmedshytte bruk är ett fantastiskt exempel på vad som kan göras för att det ska bli bättre. Men berättelsen om Guldsmedshytte bruk visar att det är en komplicerad historia. När företaget började tala med de anställda att de skulle bli mer noggranna med skyddsutrustning fanns ett motstånd. Folk ville göra som de alltid hade gjort.

Tidigare hade Guldsmedshytte bruk mellan 15 och 20 olyckor varje månad. Under 2012 och 2013 var det inga olyckor alls. Ett mer noggrant arbetsmiljöarbete ledde till att även andra fel i produktionen minskade. Bra för de anställda – lönsamt för företaget.

Om vi går tillbaka till 50-talet, så skedde det över 400 dödliga arbetsplatsolyckor varje år. Ännu i mitten av 70-talet var det 200. Nu är vi nere i ett 50-tal per år. Nästan alla som dör på jobbet är män. Det beror på att olyckorna ofta sker i mansdominerade branscher. En snedfördelning som sällan diskuteras. Kvinnor jobbar ofta i vården och drabbas i stället av stress- och belastningsskador. Men statistiken över kvinnor som dör på jobbet sköt i höjden 1994, när Estonia sjönk.

Visst har arbetsgivaren huvudansvaret. Men samtidigt kan inte chefen stå i omklädningsrummet varje dag för att se till att skyddskläderna kommer på. Vi kommer aldrig ifrån att individen har ett ansvar.

Arbetsgivaren har också ett ansvar för att skapa ett klimat där det är okej att ifrågasätta. Om anställda hittar saker som de tycker är fel, ska de kunna säga det. Ett öppet klimat och en bra arbetsmiljö hör ihop.

Mer läsning

Annons