Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara ditt fel, Juholt

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Nej, Håkan Juholt. Det är faktiskt inte ditt fel att det går dåligt för Socialdemokraterna. Och krisen för Socialdemokraterna riskerar att bli värre, även med en ny partiledare.

Den som tycker illa om vinster i vården och vill höja skatter, kan rösta på Vänsterpartiet, som numera har en icke kommunist som ordförande. Den som gärna vill ha regleringar – särskilt gröna sådana – men också tycker det är viktigt med företagande och friskolor, kan rösta på Miljöpartiet. Den som gillar EU, men är emot regeringen, kan rösta på Miljöpartiet. Den som ogillar både EU och regeringen, kan rösta på Vänsterpartiet.

Den som anser att vård, omsorg och skola ska vara skattefinansierad, men som också kan tänka sig privata alternativ, kan rösta på exempelvis Moderaterna. Den som vill ha en regering som klarat en svår kris kan också rösta på Moderaterna.

Så vem ska då rösta på Socialdemokraterna? Socialdemokraterna har trängst bort av andra partier som har anammat grundläggande socialdemokratiska idéer.

Visst har Håkan Juholt förvärrat situationen. Han har gjort motsägelsefulla uttalanden och har visat att han inte har koll på saker och ting. Det gör att många väljare är rätt tacksamma över att just Håkan Juholt inte är statsminister. Socialdemokraterna har låtit sig utklassas i sin gamla paradgren, regeringsduglighet.

Valet av Juholt var ett uttryck för Socialdemokraternas famlande. Partiet saknar riktning. Partiets valberedning hittade till slut en partiledarkandidat som kunde accepteras av de flesta. Det var bristen på motstånd snarare än entusiastiskt stöd som förde Håkan Juholt till partiledarosten.

Vad vill Socialdemokraterna ha för partiledare efter Juholt? Krav nummer ett är att det är en person som inte klantar sig så till den milda grad som Håkan Juholt, vilket också säger en del om den djupa krisen för partiet. Först på andraplats kommer att det är en person som kan ena partiet, som kan peka på en politik för framtiden, vilket säger något om läget.

Det måste vara en politik som ligger i mittfältet i svensk politik. Det ska vara en politik som känns ny och fräsch. Och dessutom måste det vara en politik som inte retar de traditionella socialdemokratiska väljarna. Att förena de tre sakerna blir svårt. Men omöjligt är det inte.

Mer läsning

Annons