Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara Håkan Juholt

Annons

Dramat Håkan Juholt och hans hyra rullade vidare under gårdagen. Partiledaren bedyrade att han inte blivit varskodd om sitt bidragsfel, utan hävdade att någon illvillig person vill skada honom. Samtidigt trädde en ”medbrottsling” in på scenen – riksdagen.

Håkan Juholts hantering av sitt hyresbidrag får i första hand politiska konsekvenser, för honom som ny partiledare och för partiet. I båda fallen handlar det om trovärdighet.

Socialdemokraterna vill framstå som ett parti av hederliga skattebetalare, som i solidaritet med samhället följer reglerna till punkt och pricka.

För knappt 30 år sedan tvingades justitieministern Ove Rainer, S, att avgå efter att ha blivit påkommen med skatteplanering. Helt enligt lagen, men det faktum att ministern såg till att slippa undan skatt på sin höga inkomst var för mycket för dåtidens socialdemokrati. Rainers handlande må ha varit lagligt men osolidariskt enligt partimoralen.

I dag är det andra tider. Den socialdemokratiska hedersuppfattningen har överlevt och spritt sig till andra partier. Alla höga politiker förväntas ha en obefläckad vandel, annars ligger de illa till. Det blev inte minst två tänkta ministrar i den första Reinfeldt-regeringen smärtsamt medvetna om.

Riksenheten mot korruption ska granska fallet Juholt. Men troligen blir det inget rättsfall. Riksdagen har nämligen beslutat, att bidragsbrottslagen från 2007 inte innefattar riksdagsledamöter.

För vanliga medborgare räcker det med oaktsamhet för att bryta mot lagen. Tidigare krävdes ett uppsåt, vilket var svårt att bevisa. Den nya lagen är bra, men den ska självfallet gälla för alla.

För en tid sedan avslöjades märkligheter med pensionsreglerna för expolitiker. Den som är om sig och kring sig och fortfarande i arbetsför ålder kan leva på pension utan att tvingas söka nytt jobb. Dessutom kan dessa politiska förtidspensionärer fylla på pensionen med andra inkomster.

De som väljer att satsa på den tuffa politiken ska ha rimliga villkor. Men att politiker fattar beslut om sig själva som går stick i stäv med de regler som gäller för vanliga medborgare, är både dumt och omoraliskt. Och värst av allt – det skadar tilltron till alla dem som vi väljer att företräda oss.

Mer läsning

Annons