Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte mer än godkänt

Annons

Äntligen stod alla sju i talarstolarna. Gårdagens partiledardebatt blev en föreställning i pratteknik och olika tolkningar av verkligheten. De stora beskeden till väljarna lät vänta på sig.

De andra får ursäkta men det största intresset var riktat mot Socialdemokraternas Stefan Löfven som gjorde debut i detta sammanhang. Betyg? En trea, enligt det gamla betygssystemet.

Stefan Löfven är ingen person det slår gnistor om. Det kan vara en svaghet i en verksamhet där det gäller att synas och höras och där eleganta formuleringar belönas med åhörarnas gillande – eller ogillande.

Socialdemokraternas partiledare saluför sig med jordnära pragmatism. Stefan Löfvens utgångspunkt i debatten var vid upprepade till fällen verkligheten. Ideologin fick stå tillbaka.

Det märks att Socialdemokraterna har fått en fackföreningsman som partiordförande. Stefan Löfven visade upp sin vilja hitta praktiska lösningar när debatten handlade om energipolitik.

Alliansen har en egen energiöverenskommelse som innebär att uttjänta kärnkraftverk ska kunna ersättas. S-ledaren har vi fler tillfällen inbjudit Alliansen till att förhandla fram en blocköverskridande energiuppgörelse. Fredrik Reinfeldt väljer av någon outgrundlig anledning att besvara denna ganska ödmjuka inställning med arrogans. Det vinner ingen på.

Annat var det med den svenska vapenexporten. Här är Socialdemokraterna och Moderaterna det bästa vänner. Kritiken mot att den svenska lagen tillåter export till diktaturer som Saudiarabien förenar i stället så udda partier som Vänsterpartiet och Folkpartiet.

Jobb, näringspolitik, och arbetslöshet var självklara ämnen i debatten. Här gav de olika partierna sina tolkningar av verkligheten och sina förslag på hur man ska nå de gemensamma målen. Visst finns det skillnader. Men inte handlar det särskilt mycket om ideologi.

Skatter borde vara ett hett ämne. Här var Stefan Löfven lågmäld. Hans pragmatism ledde honom till att inte vilja så mycket mer än anpassa sig. Till verkligheten. Klokt, men inte särskilt valvinnande.

Debatten gav ett klart besked. I dag finns inget regeringsalternativ annat än den sittande.

Mer läsning

Annons