Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte mycket till styrfart

Annons
Fördragsändring. Angela Merkel fick med sig EU-länderna på att det ska genomföras en begränsad fördragsändring. Fast vad händer om även länder som Malta, Rumänien eller Sverige vill rota i fördraget? Arkivbild: Yves Logghe/Scanpix-AP

Eh ... behövde de verkligen två dagar på sig för att komma överens om det här? Jag bläddrar i slutdokumentet från förra veckans EU-toppmöte. Fast det är faktiskt inte så mycket att bläddra i. Fem sidor. Och innehållet. Ja, inte ger det så mycket vägledning om vart EU är på väg. Jag blir lite orolig. EU behöver åtminstone styrfart. Och det är inte mycket till styrfart just nu.

EU och euron har problem med trovärdigheten. En gång i tiden slöts stabilitets- och tillväxtpakten. En överenskommelse om att länderna skulle hålla ordning på sina finanser. Men det har inte gått så bra det senaste året. Sverige hör numera till de få länder i EU som klarar att hålla ordning på sina offentliga finanser. Just nu kan vi alltså slå oss för bröstet och säga att vi är bäst.

Fast så har det ju inte alltid varit. Även Sverige har haft enorma underskott i de offentliga finanserna. Minns krisen i början av 90-talet.

Egentligen borde det ena efter det andra av euroländerna ha ålagts att betala böter.

Men så har det inte blivit. Det krävs en kvalificerad majoritet för att utdöma böter. Och när en rad länder drar på sig för stora underskott, ja då blir det till slut så att en majoritet länder skulle behöva bötfälla varandra för att det skulle bli nåt. Eller rättare sagt: när många länder drar på sig underskott blir det en automatisk blockering av eventuella straffåtgärder.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om hur bristerna skulle kunna rättas till. När kommissionen föreslår att ett land ska bötfällas ska det krävas kvalificerad majoritet för att stoppa förslaget.

Hur långt har då EU-länderna kommit med denna fråga. Jo stats- och regeringscheferna sade att de ”senast sommaren 2011 ska nå fram till en överenskommelse om kommissionens lagstiftningsförslag”. De vill alltså ha drygt ett halvår på sig, för att prata sig samman – och urvattna – kommissionens förslag.

Men i stället för att fatta obehagliga beslut, går det alltid att komma med något helt annat. Stats- och regeringscheferna säger att de vill upprätta en permanent krismekanism för att stödja länder i ekonomiska svårigheter. En räddningsfond som ska rycka in för att hjälpa till. Därtill ska de överväga att genomföra en ”begränsad fördragsändring”. Orsak: Tysklands förbundskansler Angela Merkel är rädd att hon får på tafsen av sin egen författningsdomstol om en räddningsfond genomförs. För att undvika det ska fördraget ändras.

Det är i och för sig inget problem att ändra i EU:s fördrag – om alla de 27 länderna är överens.

Men om Tyskland vill ha igenom någon liten och symbolisk förändring. Varför ska då inte Malta, Sverige eller Rumänien kunna kräva samma sak? Och då är cirkusen med ständiga fördragsändringar i gång igen.

Det ska bli intressant att se hur EU:s nya krishanteringsmekanism kommer att se ut. Vid förra veckans toppmöte sade stats- och regeringscheferna att det ”slutgiltiga beslutet” om ”konturerna” ska fattas i december. Enligt svenska akademins ordlista betyder kontur att ”teckna omkretsen av något”. Det vill säga det blir ett ”slutgiltigt beslut” om vaga konturer, med lite eller inget innehåll.

Tyskland väckte också ett förslag om att länder som inte sköter sina finanser ska förlora sin rösträtt. Det förslaget var dödfött redan när det lades fram.

Mer läsning

Annons