Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte så dramatiskt, trots allt

Oops, nu ska försvaret inte spara längre. Nu handlar det om nya Gripen-flygplan, kryssningsrobotar fler ubåtar och ökad militär närvaro på Gotland.

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Samtidigt som det kom nya rapporter om strider i Ukraina besökte försvarsminister Karin Enström Örebro. Hon förklarade att hon har ungefär samma prioriteringar i dag som när hon tillträdde för två år sedan. Det är en rätt realistisk beskrivning.

Det som verkar vara tvära kast i försvarspolitiken är inte så dramatiskt. Visserligen är konflikten i Ukraina en vändpunkt. Men det är ingen överraskning att Ryssland och president Putin har en politisk dagordning som krockar med EU:s och USA:s. Putin vill muta in intressesfärer efter sovjetiskt mönster. Då måste omvärlden svara. Utrikesminister Carl Bildt upprepar varje år att Sverige inte kan stå passivt om ett annat EU-land eller ett annat nordiskt land angrips eller drabbas av en katastrof. Det blir bara löjligt att komma med sådana förklaringar om vi inte har kapacitet att verkligen hjälpa till. Alltså behövs exempelvis Gripen-flygplan med kryssningsrobotar.

Regeringen för just nu över pengar från de internationella insatserna till det nationella försvaret. Men det är en villfarelse att tro att de internationella insatserna långsiktigt kommer att minska. Det är ju inte så att svenska politiker har tittat på en jordglob och grubblat över vart vi kan skicka svenska soldater.

Flera av insatserna har en konkret bäring på Sverige och svensk säkerhet.

När krigen på Balkan härjade som värst tog Sverige emot 84 000 asylsökande på ett enda år. Så när det blev en fredsuppgörelse om Bosnien-Hercegovina i Dayton, som krävde fredsbevarande trupper, var det naturligt för Sverige att delta. Den 11 september 2001 attackerades USA av al-Qaida. Den svenska insatsen i Afghanistan är en direkt följd av den attacken. Sverige är nu med och utbildar somaliska trupper. för att bidra till lugn och säkerhet i södra Somalia.

I dag är Sverige ett av de länder som tar ett stort ansvar för flyktingar från Syrien. Om det skulle gå så väl att det blir en internationellt övervakad fredsuppgörelse i Syrien, kommer Sverige knappast att säga nej. Bara för att nämna ett exempel.

Nu har vi en valrörelse där Alliansen och oppositionen grälar på varandra om försvarspolitiken. Men de verkliga skillnaderna mellan exempelvis Alliansen och Socialdemokraterna är inte så drastiska som debatten kan antyda. Skillnaderna handlar mycket om retorik, om partier som vill profilera sig under ett supervalår.

Men när nästa försvarsbeslut fattas 2015 är valrörelsen bortglömd.

Mer läsning

Annons