Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte särskilt hemligt

Annons

När saker och ting avslöjas – till exempel planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik – är det en stenhård medielogik som gäller. Det är inte säkert att det är sakförhållandena som avgör om en minister kan sitta kvar eller inte. Den klassiska utvecklingen av en skandal är att makthavaren säger ”jag visste ingenting”. Sedan visar det sig att han eller hon mycket väl visste.

I fallet med Saudiarabien var det många som visste. Faktum är att hela svenska folket har haft möjlighet att ta reda på vilken typ av samarbetsavtal som den socialdemokratiska regeringen slöt med Saudiarabien år 2005. Så egentligen är det ingen hemlighet att FOI skulle hjälpa Saudiarabien med vapenteknik.

I avtalet står det till exempel så här:

”Vardera parten skall främja att industrin i dess land utformar gemensamma projekt för sammansättning eller produktion av militär utrustning i den andra partens land.”

Det står också så här:

”Parterna är överens om att studera och utforska möjligheterna att upprätta ett partnerskapsprogram mellan Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och de behöriga institutionerna i Konungariket Saudiarabien i fråga om försvarsteknologi.”

Folkpartiet anmälde avtalet till Konstitutionsutskottet år 2005. Därmed informerades alla riksdagspartier i frågan.

Den fråga som partierna nu borde ta tag i är: Hur ska samarbetet med Saudiarabien avvecklas?

Men samtidigt ska vi försvara principen att Sverige ska exportera vapen. Vi anser oss ha rätt att ha ett militärt försvar. Vi skickar soldater till Afghanistan. Periodvis har Sverige deltagit i insatserna mot pirater i Indiska oceanen. Deras yttersta maktmedel är att skjuta för att döda.

Det finns de som vill stoppa all vapenexport, till exempel Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Det är en logisk ståndpunkt för en pacifist som anser att det alltid är fel att använda vapen.

Men om Sverige skulle säga nej varje gång ett annat land vill köpa vapen blir effekten skev. Då skulle vi säga: ”Vi har rätt att försvara oss, men ni har det inte”.

Däremot borde vapenexporten begränsas till demokratiska länder. Och det ska vara verkliga demokratier, inte diktaturer som skyltar med ett symboliskt parlament för att det ska se snyggt ut.

Mer läsning

Annons