Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte självklart för V att sitta i regeringen

Annons
Vill han regera? För Jonas Sjöstedt är det inte en självklarhet att sitta i regeringen. Det kan vara bekvämt för Vänsterpartiet att vara ett oppositionsparti, även med en socialdemokratisk statsminister. Arkivfoto: Rolf Höjer/Scanpix

Vänsterpartiet vill inte längre sitta i regeringen till varje pris. Partiledaren Jonas Sjöstedt väljer en annan väg än sin företrädare, Lars Ohly.

Det känns lite märkligt. Lite tvärtom mot hur det borde vara. Lars Ohly matchades fram av en vänsterfalang inom Vänsterpartiet. Han kallade sig kommunist under de första åren av sitt partiledarskap, men tog tillbaka det efter ett tag. Jonas Sjöstedt hörde till dem som undertecknade ett upprop mot ”nykommunisten” inom Vänsterpartiet. Han hörde aldrig till dem som högljutt protesterade mot Lars Ohlys sätt att styra partiet, men det var ingen tvekan om att han hade föredragit en annan framtoning.

Så egentligen borde Jonas Sjöstedt vara mer intresserad av allt det kompromissande som det skulle innebära att sitta i en koalitionsregering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Men Vänsterpartiet håller nu frågan öppen – och gör vinster i välfärden till en av sina stora frågor. Det är smart. Dels för att det finns en opinion mot vinster i välfärden. Dels för att även partiets vänsterfalang skulle vara rätt nöjd om de kunde gå ut och tala om ”riskkapitalbolagens rovdrift med våra gemensamma resurser”. Där är partiets medlemmar överens. Där kan de köra med klassisk klasskampsretorik. Fienden är storkapitalisterna med hög hatt och dollartecken i ögonen.

Argumentationen blir i och för sig lite ihålig. Ett bolag får absolut inte göra vinst på att driva en vårdcentral eller ett äldreboende i Örebro. Däremot får kapitalisterna gärna göra vinster på att sälja medicinsk utrustning, kontorsutrustning med mera till sjukvården. Vanvård förekommer både i privata och offentligt ägd omsorg. Så fort det dyker upp ett exempel på dålig omsorg i privat vård, hör vi röster som säger ”stoppa privatiseringen av vården”. Men det är sällan jag har någon säga ”privatisera” som lösning när det uppstår problem inom offentlig omsorg.

Vinster i välfärden är en fråga som Vänsterpartiet kan driva med viss framgång. En tydlig höger-vänsterfråga.

Socialdemokraterna kommer sannolikt inte att kunna gå med på avskaffa vinster i välfärden. Ingreppet skulle bli för stort för många enskilda människor. Då kan Vänsterpartiet hålla sig utanför regeringen även vid en rödgrön valseger – och fortsatt kräva stopp för alla vinster i välfärden.

Å ena sidan kan Vänsterpartiet få inflytande i en rad enskilda frågor. Å andra sidan kan partiet fortsätta att verka som ett oppositionsparti. Minns hur Gudrun Schyman lyckades göra Vänsterpartiet till riksdagens tredje största parti. Hon hade en enastående förmåga att agera som oppositionspolitiker, trots att hon i praktiken stödde den politik som hon opponerade mot.

Det kan bli obekvämt för Vänsterpartiet att sitta i en regering som administrerar Moderaternas skattepolitik – för det är vad Socialdemokraterna har sagt att de ska göra. Det kan bli klirr i opinionssiffrorna om Vänsterpartiet sitter opposition och anklagar Socialdemokraterna för att bedriva ”högerpolitik”.

Mer läsning

Annons